Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Logistieke totaaloplossing verhoogt efficiëntie bij kozijnenproductie
Een goede voorbereiding in nauw overleg met de klant was cruciaal voor een correcte uitwerking van dit project.

Logistieke totaaloplossing verhoogt efficiëntie bij kozijnenproductie

Maas-Jacobs, een firma met een sterke reputatie in de Nederlandse bouwsector en bij de productie van kozijnen, integreerde recent met succes een nieuwe logistieke oplossing in de productieomgeving. Ze deden daarvoor een beroep op de Duitse machinebouwer Stürtz Maschinenbau GmbH. Het was een hele uitdaging om machines van verschillende fabrikanten in één geheel te combineren. Dankzij nauw overleg met de klant, een goede planning en een flexibel concept konden ze dit project echter probleemloos tot een goed einde brengen.

Maas-Jacobs werd meer dan 45 jaar geleden opgericht en heeft zich intussen ontwikkeld tot een veelzijdig bedrijf met meer dan 200 medewerkers. Naast een bouwbedrijf en projectontwikkelaar is deze firma ook een gewaardeerde fabrikant van hoogwaardige kunststof kozijnen. De directie blijft intussen fors investeren in de optimalisatie van de werkomgeving. Recent werd onder het projectmanagement van Erik Bosters een nieuwe mijlpaal in het succesverhaal bereikt, met name de installatie van een innovatieve logistieke oplossing. Deze realisatie van Stürtz Maschinenbau zorgde vanaf het begin al voor een duidelijke verhoging van de efficiëntie op de werkvloer.

Het nieuwe logistieke concept verhoogt de efficiëntie op de werkvloer voelbaar.

Uitdagend project

“Dit was zeker geen eenvoudige opdracht. Het integreren van machines van verschillende fabrikanten in één totaaloplossing, is vaak een complexe uitdaging. Om dat tot een goed einde te brengen, zijn een diepgaande knowhow en een zorgvuldige planning cruciaal. De diversiteit in technologische standaarden, interfaces en softwareprotocollen tussen verschillende machines kan immers een naadloze integratie bemoeilijken”, legt Marcel Boender, technisch adviseur bij Stürtz, uit. “We moesten hier een doordacht concept ontwikkelen, dat ervoor zorgde dat de logistiek vlot op de bestaande machines aangesloten kon worden, ongeacht het merk. Ondanks de hoge mate van complexiteit en de technische onzekerheden slaagden we erin om alle uitdagingen te overwinnen en de klant een optimale oplossing te bieden. Zonder een zorgvuldige planning en een flexibel concept waren we daarin nooit geslaagd.”

Dit project omvat onder meer 70 buffervakken over 30 meter met 4 dubbele transporten.

Totaaloplossing op maat

Zo werd na het lasproces eerst een verdeeltafel geplaatst voor het selectief sorteren van overmaatse ramen en deuren. Die hebben immers verdere bewerking nodig en passen dus niet direct in het logistieke systeem. De interface met dit lasapparaat vereiste nauwkeurige communicatie om externe componenten correct aan te sturen. Een nauwkeurige analyse van grootte en gewicht was noodzakelijk voor een succesvolle overdracht van informatie en de realisatie van innovatieve oplossingen voor het insluizen of verder verwerken van speciale elementen. 

“Tegelijkertijd werden de geaccepteerde elementen naadloos in de logistieke oplossing geïntegreerd”, gaat de technisch adviseur verder. “Deze bestaat uit 70 buffervakken over 30 meter met 4 dubbele transportbanden en is optimaal ontworpen voor de latere montage van kozijnen en vleugels op externe montagetafels.”

Deze oplossing werd optimaal ontworpen voor de latere montage van kozijnen en vleugels op externe montagetafels.

Integreren in lopende productieomgeving

De uitwerking van een optimale oplossing was een uitdaging, maar ook de integratie ervan moest vooraf goed uitgedacht en besproken worden. “De productie bij Maas-Jacobs bleef zonder onderbreking doorlopen en mocht zo weinig mogelijk hinder van de werkzaamheden ondervinden”, sluit Marcel Boender af. “Door nauw overleg met de klant en een zorgvuldige planning konden we ook op dit vlak het project probleemloos afronden. De software en het elektrotechnisch systeem werden dusdanig geïntegreerd, dat Maas-Jacobs haar positie als veelzijdige aanbieder van allround zorgeloze oplossingen in de kozijnenbouw ook in de toekomst kan blijven waarmaken.”  

Hal 3a stand 223

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details