Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Meer dan 14.000 bezoekers op zoek naar innovatie

Meer dan 14.000 bezoekers op zoek naar innovatie

De afwezigen hadden weer eens ongelijk

Flanders Expo in Gent stond gedurende 3 dagen in het teken van innovatie en ambitie in de wereld van raam-, deur-, zonwering-, gevel- en toegangstechniek. Van 15 tot 17 januari 2020 mocht de vakbeurs Polyclose 250 Europese standhouders en meer dan 14.000 professionele bezoekers verwelkomen. De 19e editie van de beurs was opnieuw top. Terwijl de verschillende exposanten nu druk bezig zijn met de verwerking van de vele leads, kijken de organisatoren nu al met veel trots uit naar de jubileumeditie in januari 2022.

Wat doet een journalist met interesse in ramen, deuren, zonwering, gevelbouw en toegangstechniek op een regenachtige woensdag, donderdag en vrijdag midden januari 2020? Dan ga je toch richting Flanders Expo in Gent want daar gaat dé vakbeurs in de Benelux voor de branche door: Polyclose. Eén ding is zeker: je bent er nooit alleen. Ook voor de 19e editie was er opnieuw massale belangstelling van de professionals uit de branche voor de innovatieve oplossingen van de 250 Europese exposanten.

In juli van vorig jaar, meer dan een half jaar voor de start van de beurs, was al 95% van de 28.000 m² beursoppervlakte ingevuld met deelnemers uit België, maar ook uit Nederland, Duitsland, Italië en andere Europese landen. Het gaat om aanbieders van raam-, deur- en gevelsystemen, coatings, dichtingen, glas, poorten en hekken, beslag, hang- en sluitwerk, toegangscontrole, zonwering, …, en nog veel meer. En hoewel de woensdag eerder een kalme dag leek, waren die deelnemers na drie dagen toch uiterst tevreden met alle interessante contacten. Maar liefst 14.326 professionele bezoekers vonden immers de weg naar Gent. Zo’n 25% van die bezoekers kwam uit Nederland. Daarom is Polyclose niet alleen interessant om producten voor de Belgische markt te lanceren, maar ook voor de volledige Benelux en zelfs daarbuiten.

Nabeschouwing Polyclose

Het functionele aan het esthetische koppelen

De markt van ramen, deuren, zonwering, gevelsystemen en toegangstechnieken zit in volle evolutie. Traditionele stenen gevels maken in de stad, maar ook daarbuiten meer en meer plaats voor glasgevels en het bekende zadeldak moet wijken voor een plat dak. Door de steeds strenger wordende energie- en veiligheidsnormen en de digitalisering van het bouwproces is gebouwoptimalisatie meer dan ooit de nieuwe trend en er is ook een duidelijke drang naar quasi onzichtbare integratie van elementen.

Thema’s als energiezuinigheid, design, ’smart technology’ en veiligheid waren uiteraard prominent aanwezig. Volgens organisator Guy Martens van Limaco NV is in de bouw alles met elkaar verbonden. Grote glaspartijen zijn aantrekkelijk, maar vormen ook een grote uitdaging op vlak van veiligheid en energetische eisen. Het komt er ook op aan om steeds het functionele en het esthetische met elkaar te koppelen. En dat is net wat de exposanten op Polyclose doen.

Innovatie troef

Daarvoor werden massaal nieuwe, innovatieve oplossingen voorgesteld. Zo waren er oplossingen met energieleverend glas en sensoren die data verzamelen voor zonwering, elegante schuifsystemen met slanke profielen en hypermoderne vormgeving, vraaggestuurde ventilatiesystemen, ….

Verschillende exposanten braken een lans voor het milieu met duurzame materialen, zoals gerecycleerd aluminium voor futureproof ramen, deuren en gevels of gerecycleerd isolatiemateriaal voor de productie van nieuw hoogwaardig plaatmateriaal. Door de opwarming van het klimaat winnen zonwering en outdoor living nog meer aan belang.

Daarnaast groeit het belang van beveiliging en wordt dit aspect steeds vroeger in het bouwproces geïntegreerd. Daarom werden op Polyclose verschillende sleutelloze toegangsmogelijkheden gepresenteerd: vingerscan, maar ook contactloze ontgrendeling van deuren voor integratie in smarthome systemen. Ook de digitalisering gaat verder en daardoor worden machineparken steeds krachtiger, ingenieuzer en nauwkeuriger. De machinebouwers toonden hun nieuwe aluminium bewerkingsmachines met de klemtoon op automatisatie van de werkvloer.

Nabeschouwing Polyclose

Jubileumeditie komt eraan

Deze editie was voor de meeste exposanten een succes. Contacten met verschillende spelers kort na de beurs leerde ons dat ze al heel wat vraag kregen naar bijkomende informatie en dat ook de eerste bestellingen voor staalmateriaal al heel snel volgden.

De organisatoren van Polyclose denken al aan de volgende uitgave: een jubileumeditie, want in 2022 wordt de beurs voor de twintigste keer georganiseerd.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details