Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Ontwerp in alle vrijheid superieure gevels

Ontwerp in alle vrijheid superieure gevels

Architectonische gevelsystemen: duurzaam én brandveilig

Kingspan introduceert zijn assortiment design gevelsystemen, Kingspan Facades, op de vakbeurzen Polyclose en Gevel 2020. Kingspan Facades concentreert zich specifiek op complete gevelsystemen voor de architectonische gevelbouw. “Daarin zijn alle hoogwaardige geventileerde gevelsystemen en modulaire achterconstructies gegroepeerd om architecten oneindig veel ontwerpmogelijkheden aan te bieden”, aldus Evert Kraaima, Manager Facades & Technical Services voor Kingspan.

Kingspan zal op de beide vakbeurzen het vernieuwende Dri-Design voorstellen, een totaal­systeem waarmee op een efficiënte, snelle manier geventileerde gevels gebouwd worden. Bovendien komt het systeem met een enorme rijkdom aan mogelijkheden voor buitenafwerking. Die buitenafwerking bestaat uit gepatenteerde metalen cassettes die beschikbaar zijn als vlakke (Dri Design Flat), geperforeerde (Dri-
Design Perforated), aflopende (Dri-Design Tapered) of verhoogde (Dri-Design Shadow) variant. De cassettes zijn beschikbaar in verschillende formaten en in een uitgebreide reeks kleuren polyester poedercoating, geanodiseerd aluminium, roestvast staal, zink en koper. Dri-Design cassettes worden vervaardigd in een productieproces waar het lasersnijden, zetten en afwerken volledig is geautomatiseerd. Zo goed als alle project-specifieke wensen zijn dus uitvoerbaar.

Veertig jaar garantie

“De cassettes grijpen in elkaar en zijn zeer snel en eenvoudig met schroeven te bevestigen op ons QuadCoreTM Karrier-paneel, een ander product uit ons Facades assortiment”, verduidelijkt Kraaima. “QuadcoreTM is een innovatief isolatiemateriaal dat Kingspan heeft ontwikkeld. De naam slaat op de vier sterke eigenschappen van Kingspan QuadCoreTM: hoge isolatiewaarde [Rc-waarde tot 8,16 m2K/W, U-waarde tot 0,12 W/m2K; red.], superieure brandveiligheid, uitstekende duurzaamheidswaarden en veertig jaar ther­mische en structurele garantie. De QuadCoreTM Karrier-panelen zelf zijn eenvoudig op een stalen achterconstructie te monteren, zorgen voor directe wind- en waterdichtheid en vormen een uitstekende basis voor een koudebrugvrije montage van het Dri-Design-systeem.”

Compleet gevelsysteem: QuadCoreTM Karrier-paneel, Dri-Design cassettes (Beeld: Kingspan).

 

Brandveiligheid eerst

De introductie van de Kingspan Facadesystemen heeft ook een andere insteek: de brandveiligheid van gebouwen. Kraaima: “De brand in de Londense Grenfell Tower heeft veel losgemaakt in de bouwsector en heeft innovaties rond brandveiligheid in een stroomversnelling gebracht. We waren er als Kingspan al achter gekomen dat enkel producten leveren niet voldoende is. Je kan je immers afvragen wie de veiligheid van die producten waarborgt bij de toepassing ervan. Dat was een belangrijk motief om Kingspan Facades op te zetten: complete systemen leveren waarbij we zowel de voorliggende systemen als de achterconstructies leveren, maar ook grootschalig onderzoek doen naar de brandveiligheid van die systemen. In Nederland gebeurt dit alleen op product- en systeemniveau; wij doen grootschalige testen volgens de Britse BS8414-normen en de Franse LEPIR2-normen. Grootschalig betekent in dit geval dat er een volledig gevelsysteem wordt getest, inclusief isolatie, bevestigingsmiddelen, bekleding en afdichtingen. Daarvan maken we een hoekopstelling van minstens acht meter hoog en ruim vier meter breed. Daarna wordt gekeken naar het effect van een doorslaande brand die dertig minuten aanhoudt aan de onderkant van de constructie.”

Verantwoordelijkheid nemen

Kraaima plaatst dit nogmaals in context: “Als je twee onbrandbare producten combineert in een systeem, weet je nog steeds niet of de hele constructie onbrandbaar is. Wij geloven in het testen van systemen, niet van producten. Om de daad bij het woord te zetten en ook om onze kennis over brandveiligheid verder te vergroten, voeren we die testen niet alleen uit, maar bouwen we in Engeland nu een compleet laboratorium waar we alle systemen op de proef stellen. Dit past allemaal binnen het Facades-concept: complete architectonische gevelsystemen aan onze klanten leveren die duurzaam en brandveilig zijn, gegarandeerd door één producent: Kingspan.”

Kingspan staat op Polyclose in Gent (15, 16 en 17 januari; stand 1464) en op Gevel 2020 in Rotterdam (28, 29 en 30 januari; stand 01.A030)   

POLYCLOSE – STAND 1464

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details