Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Passive House instituut presenteert paper over case van modulair venstermontagesysteem
Dit systeem biedt een ideale oplossing voor buitengevel-isolatiesystemen (ETICS) en geventileerde gevelsystemen, waarbij eerst de binnenmuur opgetrokken wordt en daarna pas de isolatie en de gevel geplaatst worden.

Passive House instituut presenteert paper over case van modulair venstermontagesysteem

Luchtdichtheid doet het E- en S-peil drastisch dalen en verhoogt de kwaliteit van de gebouwschil en de volledige constructie. Soudal, gerenommeerd fabrikant van kwaliteitsproducten op het vlak van isolatie en afdichting, biedt met de vloeibare membranen Soudatight en het innovatieve intelligente modulaire venstermontagesysteem SoudaFrame SWI verschillende oplossingen om een goed luchtdichtheidsniveau te realiseren. Beide producten kregen recent het Passive House-certificaat. 

Een degelijke isolatielaag is onontbeerlijk om aan de strenge energieprestatie-eisen te voldoen. Voor een optimaal thermisch effect worden ramen best ter hoogte van die isolatielaag gemonteerd.

“Een dikkere isolatielaag resulteert meestal ook in betere isolatiewaarden, maar dat houdt eveneens in dat de afstand tussen raam en draagmuur groter wordt”, zegt product manager Steven Van Orshaegen. “Hoe groter de uitkraging, hoe groter en sterker de metalen raamankers moeten zijn of hoe meer ankers er gebruikt moeten worden, maar dat verhoogt eveneens de thermische geleidbaarheid en het risico op koudebruggen. Om dat te voorkomen, hebben we SoudaFrame SWI ontwikkeld, een intelligent modulair montagesysteem met L-profielen dat een perfect geïsoleerde en luchtdichte raammontage garandeert én tegelijk de installatietijd reduceert.”

Het frame wordt in één keer op de muur gemonteerd. Na het vastschroeven worden de veerclips verwijderd en de opening afgewerkt met een PU-schuim en het vloeibare Soudatight membraan.

Intelligent modulair venstermontagesysteem

SoudaFrame SWI is uitermate geschikt voor buitengevel-isolatiesystemen (ETICS) en geventileerde gevelsystemen, waarbij eerst de binnenmuur opgetrokken wordt en daarna pas de isolatie en de gevelafwerking geplaatst worden.

Dit kader is vervaardigd uit glasvezelversterkte kunststof (GVK), een ijzersterk, lichtgewicht materiaal met een hoog lastafdragend (tot bijna 800 kg/m) en isolerend vermogen. Wanneer het raam in het isolatievlak gemonteerd wordt, lopen de isothermen recht door isolatie en raam, waardoor aanzienlijk betere scores op het vlak van warmteverliezen bij de overgang tussen muur en raam (psi-waarden) gehaald worden. 

“Bovendien wilden we af van de omslachtige, vaak complexe afdichtingsmethoden bij het gebruik van raamankers. Het frame, beschikbaar in vier afmetingen, kan zowel in het atelier als op de werf geassembleerd worden en daarna als één geheel op de muur gemonteerd worden met behulp van een hybride lijm met hoge aanvangshechting, Soudaseal SWI. De plaatser heeft zo de handen vrij om het pre-kader met enkele bouten verder volledig vast te zetten. Unieke veerclips garanderen een uniforme voeg tussen pre- en raamkader. Nog voor de start van de bouw van het project kan berekend worden hoeveel product er exact nodig is om de raamaansluitingen af te dichten”, licht de product manager toe.

“Nadat het raamkader rechtstreeks in het SoudaFrame SWI-kader vastgeschroefd is, kunnen de clips verwijderd worden en kan de opening opgevuld en afgedicht en afgewerkt worden met Flexifoam, een flexibel PU-schuim, en met onze vloeibare Soudatight membranen.”

SoudaFrame SWI (Soudal Window Installation) is een intelligent modulair montagesysteem met slanke L-profielen.

Passive House-certificaat

Met Soudatight biedt Soudal een serie hoogwaardige polymeerpasta’s die na droging een volledig naadloos en elastisch membraan vormen, ideaal voor het luchtdicht en dampremmend afwerken van doorvoeren, raam-, vloer-wand-, wand-plafond en dakaansluitingen. De vezelversterkte Soudatight LQ wordt met kwast aangebracht, de SP-versie airless gespoten. 

“Beide versies van ons luchtdichtingsmembraan zijn sinds kort Passive House-gecertificeerde componenten”, geeft Van Orshaegen mee. “Maar er is meer, want ook het SoudaFrame SWI pre-kader systeem draagt vanaf nu het Passive House-certificaat zelfs voor drie verschillende klimaatzones, met name koud-gematigd, koud en warm-gematigd. Het is de eerste keer dat een component getest en geslaagd is voor de criteria van verschillende klimaatzones van het Passive House instituut. Ze vonden de case zo interessant, dat ze er een paper over schreven, die eind september tijdens de 24th International Passive House Conference gepresenteerd werd.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details