Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Periodieke reiniging is niet voldoende om schade te voorkomen

Periodieke reiniging is niet voldoende om schade te voorkomen

Dieptereiniging van buitenschrijnwerk om macro- én microvervuiling aan te pakken

Het is belangrijk om ramen en deuren goed te onderhouden. En dan spreken we niet alleen over de visueel waarneembare macrovervuiling, maar ook over de onzichtbare laag microscopische vervuiling die tijdens de periodieke reinigingsbeurten vaak gewoon achterblijft. Een grondige dieptereiniging van het buitenschrijnwerk is essentieel en Novatio biedt hiervoor de ideale producten: FA Clean, Safety Clean, Multifoam én Surface Renewer.

Een dieptereiniging van buitenschrijnwerk is belangrijk om zowel macro-
als microvervuiling te verwijderen.

De producten van Novatio vergemakkelijken het leven van de makers in de raam- en deursector. Het assortiment omvat oplossingen voor de voorbereiding van het verlijmingsproces, voor gebruik tijdens de productie en montage van ramen en deuren én voor reparatie en onderhoud. “Coating- en kunststofoppervlakken hebben een dichte structuur, waardoor ze eenvoudig met water gedragen reinigingsmiddelen gereinigd kunnen worden. Vaak wordt dan echter enkel de visueel waarneembare vervuiling weggenomen. De microvervuiling, die met het blote oog niet waargenomen wordt, blijft wel echter. Apolaire vervuiling, zoals gecondenseerde VOC’s en roetneerslag, vormt samen met vingerafdrukken dan ook de belangrijkste oorzaak van problemen bij de verlijming. Om een perfect resultaat tijdens het verlijmingsproces te bekomen, moet men elke vorm van vervuiling aanpakken”, stelt brandmanager Novatio Geert Vanlommel. 

“Ook na de plaatsing blijft een goed onderhoud bij ramen en deuren belangrijk. Het gelakte oppervlak wordt immers continu blootgesteld aan stof, zand, zure regen, UV-straling en andere vervuiling. Het wordt mat en/of ‘verkrijt’, met andere woorden: er ontstaat een dof, wit poederlaagje, dat steeds dieper in de lak verankert en op langere termijn de ondergrond onherstelbaar kan beschadigen. Om dat te voorkomen, is het essentieel om naast de periodieke reiniging zeker twee keer per jaar een grondige dieptereiniging uit te voeren.”

Verschillende reinigingsmiddelen voor dieptereiniging

Novatio biedt voor deze dieptereiniging passende oplossingen voor elke vorm van vervuiling. Voor het verwijderen van de zichtbare stof- en vuillagen stelt de specialist FA Clean voor, een water gedragen reinigingsmiddel dat zeer efficiënt is voor het weghalen van wateroplosbare en polaire vervuiling, waaronder stof, zand en andere minerale deeltjes. 

Schuimreiniger Multifoam van Novatio is de ideale oplossing voor het verwijderen van vingerafdrukken en andere microvervuiling.

“De solvent gebaseerde reiniger Safety Clean is aangewezen voor het losweken en oplossen van petrochemische en natuurlijke apolaire vuilresten. Het grootste gedeelte van het vuil wordt weggenomen door het oppervlak met een absorberende doek af te vegen, maar we raden aan om alles na te reinigen met Multifoam om de laatste resten van het solvent en de verontreiniging te verwijderen”, gaat de brandmanager verder. 

“Deze schuimreiniger is eveneens de ideale oplossing voor het verwijderen van vingerafdrukken en andere microvervuiling. De werking is drievoudig. Zo bestaan de surfactanten in de reiniger uit een wateraantrekkend en een waterafstotend deel. Ze omsingelen de vuilpartikels en isoleren die van de ondergrond. Metaalionen worden chemisch gebonden zodat er na het drogen geen witte vlekken ontstaan. Tot slot creëert de schuimvorming een capillaire kracht die vuil van het oppervlak en uit de poriën trekt. Zo worden de vuilresten verwijderd, als de reiniger weggeveegd wordt.”

Verbleekt schrijnwerk een nieuw elan geven

Het is sowieso niet aangewezen om werkzaamheden aan ramen, deuren en poorten uit te voeren in vol zonlicht of als het oppervlak warm is. Vervuiling in combinatie met weersinvloeden, zoals UV-straling, geeft de lak van buitenschrijnwerk na verloop van tijd een verouderde uitstraling. “Na de grondige dieptereiniging is het belangrijk om het schrijnwerk te voeden, zodat de originele kleur zich kan herstellen”, sluit Van Lommel af. “Hiervoor breng je met een zachte, zuivere, droge spons onze Surface Renewer aan. Overtollig product verwijder je eenvoudig met een propere, zachte doek.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details