Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
‘Prefab afdichten is een essentieel onderdeel van prefab bouwen’
Afdichting op een element, met Celdex Pre-Seal LF en Celdex EPDM Soft.

‘Prefab afdichten is een essentieel onderdeel van prefab bouwen’

Sneller én goedkoper bouwen zonder in te boeten aan een constante, hoge bouwkwaliteit 

Een van de voornaamste redenen voor de wooncrisis in onze steden, is een tekort aan bouwgrond. Hierdoor zijn ontwikkelaars genoodzaakt om op inbreidingslocaties te bouwen. Maar ook om de hoogte in te gaan. “Vanwege de beperkte bouwlocaties, de hoge bouwsnelheid én het repetitieve karakter van hoogbouwprojecten wordt steeds vaker gekozen voor prefab bouwen”, merkt Patrick Verhoef, Accountmanager Luchtdicht Bouwen bij Celdex. 

“Als organisatie gaan we hier vanzelfsprekend in mee. Immers biedt prefab talloze voordelen. Zo kan sneller én goedkoper gebouwd worden, zonder in te boeten aan een constante, hoge bouwkwaliteit. Ook zijn minder vakkundige handjes op de bouw nodig, worden faalkosten verlaagd én is bouwen in de fabriek veiliger. In combinatie met een goede luchtdichting kan uitstekend voldaan worden aan eisen zoals BENG, NOM en BREEAM-NL. Voordelen die ook in grondgebonden woningen steeds vaker het verschil maken.”

In de praktijk blijkt dat prefab bouwen nog niet altijd prefab afdichten is. Vooral als het om afdichtingsproducten voor wind- en regendichtheid gaat, merkt Verhoef. “In de fabriek worden weliswaar complete gevelelementen, binnenspouwbladen en kozijnelementen geprefabriceerd, maar op de bouw wordt nog te veel en te vaak met natte afdichtingsmaterialen zoals purschuimen, kitten en coatings gewerkt. Ons doel is om ook deze afdichtingsproducten in het prefab proces te laten meelopen, zodat toleranties nog makkelijker opgevangen en luchtdicht afgewerkt kunnen worden.”

Aanbrengen van Celdex Pre-Seal M LF.

Essentiële bouwstenen voor luchtdicht bouwen

Prefab afdichten stelt niet alleen specifieke eisen aan montage en werkvoorbereiding, maar ook aan de afdichtingsproducten zelf. 

“Celdex zag de prefab bouwen trend al enige tijd aankomen en heeft de behoeften en uitdagingen op dit gebied uitgebreid geïnventariseerd”, aldus Verhoef. “Dit heeft onder meer geleid tot ons Seal4Prefab afdichtingssysteem, waarmee we stakeholders in de bouw alle essentiële bouwstenen aanreiken om de gewenste luchtdichtheidsprestaties te halen én aan te tonen. Van aannemers t/m HSB-, kozijn- en betoncascoproducenten.”

Met een goede luchtdichte gebouwschil kunnen we ons energieverlies tot wel 30% beperken, weet Verhoef: “Wat we niet verbruiken, hoeven we ook niet te besparen! Dat geeft het belang van een goede dichting wel aan.” 

Seal4Prefab bestaat hiertoe uit vier dichtingen, die al in het prefab proces worden aangebracht: een waterdichting, een luchtdichting, een isolerende laag en de kruisafdichtingen. “Met name dat laatste is een gevaarlijk detail, waarvoor onze PVC 099 kruisnaadafdichting een doeltreffende oplossing biedt.” Voor de luchtdichting adviseert Celdex een Pre-Seal LF of Pre-Seal Soft LF, terwijl een EPDM Soft voorziet in een uitgekiende waterkering.

Voordelen voor verwerkers én bewoners

“Seal4Prefab biedt belangrijke voordelen voor verwerkers én bewoners”, benadrukt Verhoef. “Zo beschikt het afdichtingssysteem over een aantoonbare kwaliteit in duurzaamheid, lucht- en slagregendichtheid. De verwerking van de producten gaat snel en eenvoudig. Bovendien is Seal4Prefab circulair, want de afdichtingsproducten zijn demontabel en herbruikbaar. Ook zorgt het systeem voor de nodige snelheid tijdens de bouw: monteren en afdichten gaan in één handeling. Montagepartijen kunnen de elementen eenvoudig doorstapelen, waardoor de gevel snel wind- en slagregendicht is. Hierdoor kan al heel snel na de start van de bouw met de afbouw worden gestart.”

Celdex Pre-Seal LF & EPDM Soft.

Graag zo vroeg mogelijk betrokken

Belangrijk onderdeel van Celdex Seal4Prefab zijn kennisoverdracht en kwaliteitsborging, maar ook een goede voorbereiding en engineering. “Wij komen graag in een zo vroeg mogelijk projectstadium aan tafel, om mee te denken over met name de toleranties”, aldus Verhoef. 

“Op basis van bijvoorbeeld de bestekeisen en gebouwtekeningen geven wij advies over de best passende afdichtingsproducten en (prefab) montage. Hoe wordt bijvoorbeeld omgegaan met de waterhuishouding? En de luchtdichtheid? Welke prestaties worden geëist? Waar zitten de kritische punten? Welke toleranties verwachten HSB-, kozijn- en betoncascoproducenten? En wat is maximaal toelaatbaar om de prefab elementen goed, snel en steigerloos te monteren? Hebben we te maken met eenduidige voegafmetingen en/of kan dit gerealiseerd worden? Maar ook: welke montagevolgorde kan het best worden aangehouden? En wat zijn de voorwaarden voor een deugdelijke montage? Naar wens kunnen we projecten van begin tot eind monitoren en deelrapportages en eindrapportages opstellen, waardoor één rapport voor private kwaliteitsborging ontstaat. Ook kunnen we van tevoren al materialen in een kritisch bouwdetail testen op wind- en regendichtheid en hier een prestatiegarantie voor afgeven.”

Voordat wordt overgegaan tot de prefab productie, organiseert Celdex een toolboxmeeting voor de verwerkers. “Voor aanvang van de montage wordt bovendien een toolboxmeeting opgezet voor de prefab monteurs, waarin bijvoorbeeld inspectie en reparatie bij onverhoopte transportschade centraal staan. Zo wordt ook hier de allerhoogste kwaliteit geborgd.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?