Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Primeur: laagreliëfdorpel met CE-conformiteit voor SOFTLINE 82 NL

Primeur: laagreliëfdorpel met CE-conformiteit voor SOFTLINE 82 NL

Hij is speciaal ontwikkeld voor SOFTLINE 82 NL van VEKA: de DTS laagreliëfdorpel met CE-conformiteit van Innodeen. “De dorpel versterkt de uitstraling van het kozijn, heeft een hoge wind- en waterdichtheid en is voor kozijnfabrikanten gemakkelijk te verwerken”, zegt Bart Eeftink, bouwkundig technisch adviseur bij Innodeen.

Eeftink was vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van het systeem. “In de markt is steeds meer vraag naar een DTS dorpel met neuten, gecombineerd met een hoge wind- en waterdichtheid. Daarnaast speelt de vraag naar CE-conformiteit. We wilden aan beide vragen voldoen door een nieuw dorpeltype voor de SOFTLINE 82 NL profielserie te ontwikkelen en dit te combineren met CE-conformiteit. Dit hebben we in samenwerking met VEKA gedaan.”

Esthetische en praktische voordelen
De eerste laagreliëfdorpel met CE-conformiteit voor VEKA SOFTLINE 82 NL onderscheidt zich duidelijk van universele dorpelsystemen. “Deze dorpel met neuten maakt het mogelijk om in combinatie met SOFTLINE 82 NL de uitstraling van een traditioneel kozijn te creëren.” In de verwerking biedt de dorpel bovendien praktische voordelen. “Bij sommige universele systemen dient er eerst een speciale bewerking aan de kunststof stijlen plaats te vinden, voordat het kozijn kan worden aangesloten op de dorpel. Doordat dit systeem neuten heeft, hoeft dat niet. Je hebt altijd een vlakke aansluiting. De stijlprofielen hoeven enkel recht afgezaagd te worden, waarna ze op de neuten kunnen worden gemonteerd.”

Hoge wind- en waterdichtheid
Afhankelijk van het project en de locatie worden aan kozijnen specifieke eisen gesteld voor wind- en waterdichtheid. Ook op dit vlak onderscheidt de dorpel zich; hij is geschikt voor situaties waarin hoge eisen worden gesteld. “Voor de naar binnen draaiende deur heeft de dorpel 600 Pascal gehaald. Dat wil zeggen dat bij een winddruk van 600 Pascal en beregening het systeem dicht is en blijft. Voor de naar buiten draaiende deur is dat 350 Pascal.”

Conform het Bouwbesluit
Met het oog op de wind- en waterdichtheid zijn enkele finesses toegepast. “De dorpel is voorzien van een ontwateringsgoot om doorslaand water af voeren. De variant voor naar buiten draaiende deuren heeft tevens een dubbele dichtingsaanslag. Hierbij is onder in het draaiende deel een kunststof lat geplaatst, waardoor de opstap van de dorpel zo laag mogelijk gehouden wordt. Zo blijft de toegankelijkheid gewaarborgd.”
De variant voor naar binnen draaiende deuren heeft een opstap van 19 mm. “Dit is conform het Bouwbesluit, dat zegt dat voor de toegangsdeur van de woning de opstap van binnen naar buiten maximaal 20 mm mag zijn. Voor naar buiten draaiende deuren heeft de dorpel ondanks de dubbele aanslag een opstap van slechts 30 mm.”

Soepele samenwerking
In het traject van ontwikkeling tot en met CE-markering heeft Eeftink steeds contact gehad met de technische mensen van VEKA. “We hebben het eerste ontwerp besproken en geoptimaliseerd. Vervolgens is een proefdorpel gemaakt waarop in combinatie met een proefkozijn van VEKA een voortest is uitgevoerd. Perfect dat we dit bij VEKA in Sendenhorst (Duitsland) konden doen, want het heeft belangrijke verbeterpunten opgeleverd. De tweede proefdorpel die daarna is gemaakt, is door SKG getest en goed bevonden. De technisch adviseur van VEKA was hierbij aanwezig voor het nastellen van het kozijn. Een goede samenwerking; wij zijn daar zeer tevreden over.”

Duurzame dorpel
Ook op het vlak van duurzaamheid past de dorpel uitstekend bij SOFTLINE 82 NL. “Aan het DTS dorpelsysteem is het Silver Level Cradle to Cradle (C2C) certificaat toegekend. De dorpel is volledig van gerecycled materiaal gemaakt en is zelf weer volledig herbruikbaar. Freesafval dat bij het profileren ontstaat, wordt hergebruikt in het productieproces.”

Nieuwe naam
De dorpel is een product van Innodeen in Lochem, het bedrijf dat tot voor kort Kreunen Kunststoffen heette. “Onze productgroep dorpels werd aangeduid met DTS Dorpels, een naam die vaak als de bedrijfsnaam werd ervaren. Naast de welbekende dorpels ontwikkelen en produceren wij ook andere kunststof toepassingen voor o.a. de bouw, de civiele industrie, de betonindustrie en foodindustrie. Om de diversiteit beter onder de aandacht te brengen en een internationaal herkenbare naam te krijgen, is Innodeen als nieuwe naam gekozen. Een verwijzing naar het innovatieve karakter van het bedrijf en naar de verschillende kunststoffen die we gebruiken, zoals HOLODEEN en DURODEEN.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?