Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Ramen en kozijnen van 100% duurzaam hout

Ramen en kozijnen van 100% duurzaam hout

Hout is niet alleen mooi, sterk, milieuvriendelijk, CO2-neutraal en recyclebaar, maar ook hernieuwbaar, mits afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Van de Vin ramen en kozijnen is zich hiervan bewust. Vanaf 1 januari 2020 past de producent en leverancier uit het Brabantse Heeze alleen nog hout uit 100% duurzaam beheerde bossen toe, vertelt mede-eigenaar Mathee van de Vin. “Hiermee geven we optimaal invulling aan onze ambitie om zo verantwoord en duurzaam mogelijk te bouwen.”

“We hebben het gebruik van hout uit duurzaam beheerde bossen altijd toegejuicht en actief gepromoot”, vertelt Van de Vin. “In 1995 waren we één van de eerste ondertekenaars van het houtconvenant en een jaar later hebben we ons al aangesloten bij KEURHOUT. We hebben de FSC-certificering van meet af aan omarmd en zijn lid van de Branchevereniging Centrum Hout – waarin sinds januari 2018 de Koninklijke Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) en de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT) zijn verenigd.”

Het complete houtprogramma van Van de Vin ramen en kozijnen wordt vanaf 1 januari in FSC of PEFC uitgevoerd.

 

100% DUURZAAMHEID

Al in 1982 heeft Van de Vin zich aangesloten bij de Stichting Garantie Timmerwerk (SGT), dat in september 2016 het kwaliteitsmerk HOUT100% heeft geïntroduceerd. “HOUT100% – waarin 78 bedrijven in de houtverwerkende industrie participeren – staat voor 100% vakwerk, 100% zekerheid, 100% veiligheid, 100% vernieuwing én 100% duurzaamheid”, vertelt Van de Vin. “Om hier optimaal invulling aan te geven, hebben wij recent met alle deelnemers afgesproken dat we vanaf 1 januari 2020 alléén nog hout uit duurzaam beheerde bossen gebruiken voor de productie van onze houten gevelelementen. Niet omdat de markt hierom vraagt, maar omdat we zelf onze verantwoordelijkheid willen nemen.”

Het is namelijk in ons aller belang dat bossen duurzaam worden beheerd, benadrukt hij. “Bossen zorgen voor regen, filteren zoet water en houden de bodem vast. Bovendien spelen ze een belangrijke rol in het tegengaan van klimaatveranderingen. Bossen slaan C02 op en zetten die onder invloed van de zon om in zuurstof. Daarmee zijn het de longen van onze aarde, die we graag willen behouden.” Door sec te werken met hout uit duurzaam beheerde bossen, wordt de grootschalige vernietiging van bossen tegengegaan, aldus Van de Vin. “In duurzaam beheerde bossen wordt niet meer hout geoogst dan er bijgroeit, waardoor het hout altijd als hernieuwbare grondstof beschikbaar blijft. Bovendien worden de economische en sociale positie van de lokale gemeenschappen en arbeiders in deze bossen beter beschermd.”

De afgelopen maanden heeft Van de Vin de interne bedrijfsvoering op de nieuwe, duurzame koers aangepast.

 

100% EERLIJK PRODUCT

De afgelopen maanden heeft Van de Vin de interne bedrijfsvoering op de nieuwe, duurzame koers aangepast. “We hebben onze voorraad niet-duurzaam gecertificeerd (maar wel legaal gekapt) hout afgebouwd. Niet alleen met betrekking tot het raam- en kozijnhout, maar ook voor onze glaslatten en plaatmaterialen”, vertelt Van de Vin. “Bovendien hebben we afspraken gemaakt met onze leveranciers, zodat ons complete houtprogramma vanaf 1 januari in FSC of PEFC kan worden uitgevoerd (de keurmerken die door de Toetsingscommissie Inkoop Hout/TPAC worden erkend). Onze administratie is nog beter ingericht, zodat onze chain of custody optimaal op orde is. Voor de gecertificeerde houtsoorten in onze houtproductie hanteren wij twee opvolgsystemen: KEURHOUT DUURZAAM en FSC. Daarmee zijn klanten die vanaf 1 januari hun houten gevelelementen bij ons bestellen, verzekerd van een 100% eerlijk product.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details