Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
SKG-IKOB Laboratorium breidt uit met faciliteiten voor IP-testen (stof en water)

SKG-IKOB Laboratorium breidt uit met faciliteiten voor IP-testen (stof en water)

Wie denkt dat testen en certificeren stoffig is heeft bij (elektromechanische) sloten gelijk. Want stof is een bedreiging voor de functionaliteit en de duurzaamheid van dergelijke sloten en kan er voor zorgen dat het slot niet meer open of dicht gaat. Daarnaast is algemeen bekend dat water en elektriciteit niet goed samen gaan. Producten zoals elektromechanische sloten en verlichting bevatten elektronische componenten en worden in ons klimaat regelmatig blootgesteld aan vochtige omstandigheden en regenwater. Aangezien het disfunctioneren van deze producten direct gevolgen kan hebben voor de (inbraak)veiligheid is het belangrijk om te weten of deze producten ook tegen een vochtbelasting kunnen. De behoefte vanuit de markt om producten zoals elektromechanische sloten en verlichting te testen op de weerstand tegen stof en water wordt dan ook steeds groter.

SKG-IKOB heeft daarom besloten om te investeren in apparatuur voor het testen op stof- en waterbestendigheid. De testen worden uitgevoerd volgens de internationale standaard NEN-EN-IEC 60529:2013 en leidt tot een IP-codering voor het product.

Stof

Producten worden op stofbestendigheid getest voor een IP5X classificatie. Dit houdt in dat het binnendringen van stof niet volledig hoeft te worden voorkomen, maar dat stof niet mag doordringen in een hoeveelheid die de goede werking van het product verstoort of de beveiliging die het product biedt aantast.

Om de IP5X-classificatie te behalen worden de producten in de stofkast geplaatst en worden ze gedurende 8 uur blootgesteld aan een constante circulatie van stof. Na de stofbelasting wordt het product beoordeeld op functioneren. Dit betekent dat het slot ook na de stofbelasting open en dicht moet kunnen gaan.

Een test op stofbestendigheid is overigens niet alleen van belang voor elektromechanische sloten, maar maakt al langere tijd onderdeel uit van de ART- en SCM-certificatieregeling voor producten voor tweewieler- en voertuigbeveiliging waarvoor het SKG-IKOB laboratorium de beproevingen uitvoert.

foto-1-kopieren

Rijwielsloten na het ondergaan van een stoftest.

 

Water

De apparatuur van SKG-IKOB is ook geschikt voor het bepalen van de waterbestendigheid tot een classificatie van IPX4. Deze klasse wordt ook wel uitgedrukt met de term “spatwaterdicht” en houdt in dat er geen schade aan het product optreedt na langdurige blootstelling van water dat bovendien van alle kanten op het product gespoten wordt. Dit is te vergelijken met een hoosbui, dus geschikt voor buiten toepassing.

Door deze uitbreiding van de testfaciliteiten en door continu te blijven ontwikkelen, weet SKG-IKOB de top van keuringsinstituten en testlaboratoria te blijven aanvoeren. SKG-IKOB heeft meer dan 50 jaar ervaring als keuringsinstituut en testlaboratorium voor bouw- en veiligheidsproducten. Opgericht door de industrie zelf om de prestaties en de veiligheid van producten en diensten voor de bouw- en vastgoedsector duurzaam op onafhankelijke en onpartijdige wijze te waarborgen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details