Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Snel, nauwkeurig én veilig profielenbewerken met gesloten cabinemachine

Snel, nauwkeurig én veilig profielenbewerken met gesloten cabinemachine

Operatoren moeten zich tijdens de bewerking op hun gemak voelen

De machines van elumatec staan garant voor een snelle en nauwkeurige bewerking van profielen. Bij de ontwikkeling wordt echter ook aandacht besteed aan de ergonomie en de veiligheid van de operatoren. Met de SBZ 125/85 introduceerde de machinebouwer onlangs een gesloten cabinesysteem, dat in het oog springt door een dynamisch pendelbedrijf, een autonome klemverstelling, een nieuwe technologie voor snellere gereedschapswissels en een roterende bedieningsconsole.

De materiaalklem bij SBZ 125/85 schakelt automatisch tussen de laad- en de bewerkingspositie.

Plannen om te investeren in een nieuwe profielbewerkingsmachine? Bij elumatec staan ze klaar om te ondersteunen. De Duitse fabrikant biedt immers een gepaste machine voor alle mogelijke bewerkingen van profielen uit aluminium, staal of kunststof. “Het portfolio van elumatec omvat intussen meer dan 120 producten, waarmee we het hele spectrum van gebruikers – van de kleine constructeur tot de industriële profielverwerker – kunnen bestrijken”, zegt Bas Ladestein, managing director van elumatec Benelux BV. “Innoveren is de boodschap, maar enkel omdat we voor elke specifieke toepassing steeds weer een juiste machine willen bieden. Nauw samenwerken én luisteren naar de klanten is dan ook cruciaal om het bewerken van profielen nog functioneler en rendabeler te maken. Profielbewerkings­centrum SBZ 125/85 is één van de meest
recente voorbeelden daarvan.”

Proper, stil en veilig

Deze cabinemachine heeft een bewerkingsbereik van 8245 mm op de X-as, 300 mm op de Y-as en 230 mm op de Z-as. Ze omvat 5 CNC-assen, een watergekoelde 7 kW freesspindel met een snelheid tot 20.000 toeren/minuut en een automatisch magazijn met 12 posities. Om beschadigingen te voorkomen, worden alle bewerkingen, zoals frezen, boren en tappen, op een stationair opgespannen profiel uitgevoerd. 

Optioneel kan een spanentransportband in de machine geïntegreerd worden.

“Dergelijke machines met gesloten cabine zijn populair omdat ze spanen tegenhouden en lawaai reduceren. Dankzij deze cabine is het ook niet nodig om andere veiligheidssystemen, zoals bijvoorbeeld hekken, rond de machine te installeren. Daardoor blijft de footprint beperkt. Een flexibel programmeerbare laser met driezone-indeling zorgt voor de toegangsbeveiliging”, vult de managing director aan.

Snel, efficiënt en nauwkeurig

Het team van elumatec heeft tevens veel aandacht besteed aan het optimaliseren van de efficiëntie, ergonomie en snelheid. Dankzij het dynamische pendelbedrijf kan deze machine aan de ene zijde stukken bewerken, terwijl de operator aan de andere kant nieuwe profielen invoert. Dat verhoogt de bewerkingssnelheid aanzienlijk. Bovendien kunnen lange werkstukken, die verder reiken dan het midden van de SBZ 125/85, toch bewerkt worden. Een nieuwe roteerbare bedieningsconsole vereenvoudigt de taak van de operator. Ze werd ontworpen als een draaibare kolom met een in de hoogte verstelbaar scherm en zorgt voor een vrij zicht. 

Een innovatieve technologie verkort de wisseltijden voor gereedschappen, wat resulteert in een snellere instelling en een verhoogde flexibiliteit.

“Een innovatieve technologie verkort de wisseltijden voor gereedschappen, wat resulteert in een snellere instelling en een verhoogde flexibiliteit. Ook de afstelling van de klemmen voor de opspanning van de profielen werd vereenvoudigd en geoptimaliseerd. Verschuifbare materiaalklemmen op de Y-as verbeteren de ergonomie bij het inleggen van profielen. De klem schakelt automatisch tussen laad- en bewerkingspositie. Het werkstuk beweegt dus vóór de bewerking naar het midden van de machine. In deze positie kan het dan optimaal door de gereedschappen bewerkt worden. De machine kan bovendien snel en zonder tools naar andere profielbreedtes en –vormen omgesteld worden”, zegt Bas. 

“Optioneel kan een spanentransportband geïntegreerd worden. Grove spanen en profieldelen vallen zo onmiddellijk in een bak, waardoor ‘het interieur’ van de machine schoon gehouden wordt. Deze kenmerken maken van profielbewerkingscentrum SBZ 125/85 opnieuw een belangrijke uitbreiding van ons portfolio, eluCloud Ready voor de eisen van Industrie 4.0.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details