Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Toegankelijk als het kan, brandveilig als het moet

Toegankelijk als het kan, brandveilig als het moet

Brandveiligheid en toegankelijkheid komen samen in vrijloopdeurdrangers met rookdetector of rookmelder

In juli 2020 en 2021 is het Bouwbesluit 2012 uitgebreid. Waar voorheen alleen woningtoegangsdeuren in portieksituaties zelfsluitend uitgevoerd moesten worden, geldt dit nu voor álle brandwerende woningtoegangsdeuren in nieuwe en bestaande woongebouwen met inpandige ontsluitingsvormen zoals een corridor, centrale hal of atrium. 

De Bouwbesluitaanpassing is logisch, omdat gebleken is dat – in geval van brand en bij openstaande woningtoegangsdeuren – rook zich (te) snel verspreidt in de gemeenschappelijke ruimte en vluchtwegroute. Voortaan is het daarom verplicht om bij het ‘geheel of gedeeltelijk vernieuwen, veranderen of vergroten van een woongebouw vrijloopdrangers toe te passen’.

De GEZE TS 5000 EFS wordt via 24 Volt spanning gevoed en aan een externe rookmelder gekoppeld.

In de praktijk zorgt dit echter voor nieuwe uitdagingen. Bijvoorbeeld ten aanzien van toegankelijkheid en bewonerscomfort. De GEZE vrijloopdrangers met ingebouwde rookdetector of externe rookmelder bieden hier een veilige én comfortabele oplossing voor.

Brand- en vluchtveiligheid versus toegankelijkheid

“Standaard drangers veroorzaken regelmatig hinder in het dagelijks gebruik, wat grote risico’s met zich meebrengt”, vertelt Ronald van Driel, Sales Manager Nederland bij GEZE. “Wanneer bewoners zichzelf als gevolg van de zelfsluitende drangers bijvoorbeeld buitensluiten, dan kan het gebeuren dat de drangers om deze reden buiten werking worden gesteld. Hierdoor komt de brand- en vluchtveiligheid in het gedrang. GEZE speelt hierop in met een divers aanbod vrijloopdeurdrangers die brand- en vluchtveiligheid combineren met toegankelijkheid en bewonerscomfort.” 

In het dagelijkse gebruik werkt de woningtoegangsdeur met GEZE vrijloopdranger als een normale woningtoegangsdeur, vertelt hij. “Dit betekent dat bewoners de deur op iedere gewenste stand open kunnen laten staan.” De vrijloopdranger staat continu onder spanning. “De vrijloopdranger is gekoppeld aan een rookmelder. Op het moment dat de rookmelder rook detecteert, valt automatisch de spanning weg en schakelt de drangerfunctie in. De brandveiligheid is hiermee gegarandeerd, zonder dat de gebruiker hier in het dagelijks gebruik hinder van ondervindt.”

Bij de GEZE TS 5000 RFS is de rookdetectie in de vrijloopdranger geïntegreerd, waarmee deze uitvoering als totaaloplossing direct kan worden aangesloten op een 230 Volt wandcontactdoos.

De nieuwe Bouwbesluiteisen laten wat ruimte voor interpretatie, vertelt Van Driel. “Zo moet de rookdetectie in de gang, in de woning of bij de deurdranger plaatsvinden. Wij hebben deze mogelijkheden verder uitgewerkt in een conceptenboek voor de E-installateur en aannemer, omdat hierbij verschillende disciplines samenkomen.” 

Op productniveau biedt GEZE meerdere installatievarianten aan: van opbouw tot inbouw en met een geïntegreerde rookdetector of een losse rookmelder. “Bij de GEZE TS 5000 RFS is de rookdetectie in de vrijloopdranger geïntegreerd, waarmee deze uitvoering als totaaloplossing direct kan worden aangesloten op een 230 Volt wandcontactdoos. De GEZE TS 5000 EFS wordt via 24 Volt spanning gevoed en aan een externe rookmelder gekoppeld. Dit kan een decentrale rookmelder aan het plafond zijn, maar het is ook mogelijk om deze vrijloopdrager te koppelen aan het centrale brandmeldsysteem.” 

Unieke comfort-vergrendelfunctie

De vrijloopdeurdrangers van GEZE vallen op door een compacte vormgeving. Dankzij een massieve aluminium body hebben de drangers slechts een minimum aantal onderdelen, waardoor de montagesnelheid hoog is. Verlichting aan de zijkant van de dranger geeft aan of de dranger elektronisch juist is aangesloten, waardoor installatiefouten sterk gereduceerd worden. Bovendien zijn de drangers voorzien van een unieke comfort-hold-open functie. 

“Hierdoor is het mogelijk om de woningtoegangsdeur op de gewenste openingsstand licht vast te zetten en worden dichtslaande deuren door wind of veranderende luchtstromen voorkomen. Bovendien ondervangen we hiermee het gevaar dat mensen een stoel, rollator of ander object voor de deur zetten om deze open te houden. Dergelijke objecten belemmeren immers de brandveiligheidsfunctie.” 

De vrijloopdeurdrangers hebben een sluitkracht tot EN-6. “Dit betekent dat wij brandwerende deuren tot een deurbreedte van maar liefst 1.400 mm met deze vrijloopdeurdranger kunnen uitvoeren.”  

De eisen die aan deuren worden gesteld, worden steeds extremer, merkt Van Driel. “Zeker met betrekking tot toegankelijkheid en (brand)veiligheid. Naast de GEZE TS 5000 RFS en GEZE TS 5000 EFS spelen wij hier bijvoorbeeld op in met de GEZE Powerturn. Deze heeft een Smart Swing functionaliteit en biedt een unieke oplossing voor zware deuren die eenvoudig te openen moeten zijn, maar na elke opening ook weer veilig moeten sluiten (bijvoorbeeld in combinatie met toegangscontrole). Hiermee hebben we eigenlijk een zelfsluitende vrijloopdranger gecreëerd.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details