Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Universeel design slaat esthetische brug tussen producten

Universeel design slaat esthetische brug tussen producten

Bij dormakaba, de totaalaanbieder van innovatieve technologieën en toegangsoplossingen voor betere en veiligere gebouwen, ruimtes en terreinen, zetten ze niet alleen hoog in op topkwaliteit. Ook qua ontwerp staat de uitgebreide en gevarieerde productenportfolio van het bedrijf op eenzame hoogte.

En dat allemaal dankzij XEA, het doordachte designconcept dat basisvormen, kleuren, oppervlakken en functies in één uniforme verschijningvorm verenigt en een esthetische brug slaat tussen de dormakaba-producten.

Dormakaba

Deurdranger TS 98 XEA.

 

Het enkele jaren geleden gelanceerde XEA-design is een creatie van Bernhard Heitz, ontwerpverantwoordelijke binnen dormakaba. “De destijds aan hem geformuleerde opdracht om een algeheel designconcept te ontwikkelen, was helder”, zegt Chretien Velthuizen, verantwoordelijk voor de marketingcommunicatie binnen dormakaba. “Het design moest mensen en ondernemingen naar een nieuwe dimensie brengen wat betreft de eenheid in producten.” Afgaande op de diverse awards die het designconcept al in de wacht wist te slepen, is Heitz daarin meer dan geslaagd. Zélf omschreef de geestelijk vader het ontwerp, dat voluit staat voor Ten (X) Elements of Aesthetics, als volgt: ‘Het nieuwe design is een fusie van de esthetische stijlen van de Bauhaus-filosofie met hun samenspel van ambacht en schone kunsten of het samenspel van architectuur en design. Het resultaat is een duidelijke producttaal en subtiele autonomie, verenigbaar in een object tot één harmonieus geheel’.

Aandachtspunten

Met het XEA-design beoogt dormakaba een universele vormgeving van haar producten te realiseren. Daarbij wordt steevast rekening gehouden met tien aandachtspunten (zie kader volgende pagina).

“Door deze tien regels in acht te nemen, komen we niet alleen tot producten die uitblinken in kwaliteit”, aldus Velthuizen. “Dankzij een verfijnd en uniform design zijn ze ook nog eens perfect compatibel met elkaar.”

De resultaten mogen er in ieder geval zijn. Na de introductie van de TS 98 in 2016, de deurdranger die als eerste op basis van de door Heitz bedachte beginselen werd vormgegeven, presenteerde dormakaba de afgelopen jaren meer hoogstandjes met een XEA-gezicht. Daaronder kaartlezers, glasbeslag en deurtechniek, zoals deurdrangers, vloerveren en sloten. “De meest actuele aanwinst binnen ons productengamma is de sensorsluizenlijn Argus die geheel volgens XEA-richtlijnen is ontwikkeld en uitgevoerd, en de huidige range vervangt”, besluit Velthuizen.    


XEA: esthetiek in tien elementen

Dormakaba1. Identificeerbare merkproducten: elk XEA-product is o.a. door het logo en de vorm identificeerbaar als dormakaba-product.

2. Intuïtieve symbolen: alle symbolen zijn gereduceerd tot hun belangrijkste elementen en eenvoudig te herkennen en te begrijpen.

3. Standaardoppervlakken: XEA gebruikt voor de producten vier eenvoudig te combineren standaardkleuren.

4. Duidelijke vormtaal: de XEA-vormtaal is gebaseerd op monolithische structuren, gedefinieerd door vlakke, tweedimensionale oppervlakken.

5. Intuïtieve gebruikersinterfaces: alle gebruikersinter­faces volgen een herkenbaar en uniform design.

6. Contrasterende oppervlakken: de XEA-producten munten uit door het contrast tussen lichte en donkere en tussen matte en glanzende oppervlakken.

7. Behuizing: veel producten zijn voorzien van een omvattende behuizing die extra bescherming biedt.

8. Meerlagige composities: de XEA-producten munten uit door een zichtbare, meerlagige constructie.

9. LED-indicator: de XEA-producten beschikken over LED-lichtstrips die de toegang signaleren, personen geleiden of de status aangeven.

10. Individueel design: de speciaal samengestelde materialen en kleuren bieden een breed spectrum aan oplossingen die opgaan in de architectuur. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details