Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Van de ‘slimme fabriek’ naar de ‘visuele fabriek’

Van de ‘slimme fabriek’ naar de ‘visuele fabriek’

Iedereen heeft de mond vol van ‘Industrie 4.0’, een trend van automatisering en gegevensuitwisseling bij industriële fabricagetechnieken. Ook in schrijnwerkerijen kan het productieproces online aangestuurd worden. Techwin is al jaren gespecialiseerd in het ontwikkelen van software voor het automatiseren van schrijnwerkerijen. Op Polyclose legt de firma niet alleen de nadruk op het digitaal aansturen, maar ook op het visualiseren van het productieproces: van de ‘slimme fabriek’ naar de ‘visuele fabriek’.

De ‘slimme fabriek’

Het online aansturen van de werkvloer gebeurt digitaal, dus zonder papier. Onderdelen krijgen een unieke code mee en worden aan de werkpost gescand. Dit kan met een barcode of zelfs met een RFID-tag zijn.
De onderdelen worden op deze manier herkend en daardoor weten machine en productiemedewerkers wat er moet gebeuren.

“De digitalisering van de informatie biedt, tijdens het productieproces, tal van voordelen”, zegt André De Weerdt, zaakvoerder van Techwin. “Een goede controle over het operationele proces is cruciaal voor de efficiëntie, leverbetrouwbaarheid en uiteindelijke klantentevredenheid. Door permanente feedback vanop de werkvloer naar de centrale aansturing kunnen prioriteiten dynamisch aangepast worden. Als de commerciële planning in grote lijnen vastligt kan je dieper en gerichter gaan plannen op de werkvloer. Belangrijk hier is dat de opeenvolging van de verschillende productiestappen en hun onderlinge afhankelijkheid van bij de aanvang duidelijk zijn en dat deze continu kunnen opgevolgd worden. Een goede software helpt om inzicht te krijgen en bij te sturen waar mogelijk.”

In de visuele werkplaats krijgt de werknemer de opdracht op een aanraakscherm (touchscreen), dat naar wens ingericht kan worden.

 

De ‘visuele fabriek’

Maar je kunt nog een stap verder gaan. Veel van de zogenaamde MES-Systemen (Manufacturing Execution Systems) brengen dezelfde informatie op het scherm als op papier. Maar zonder papier werken is geen doel op zich. De visuele werkplaats ontwikkelt zich naar een manier om te communiceren via beelden en tekeningen in plaats van via geschreven instructies, zodat de informatie snel herkend, opgenomen en verwerkt wordt. Etiketten met niet alleen barcodes maar met ook een tekening zijn in een schrijnwerkerij meestal handiger.

“In de visuele werkplaats krijgt de werknemer de opdracht via een aanraakscherm (touchscreen), dat naar wens ingericht kan worden: grootte van de tekening en van de teksten, markering met fluo achtergrond, extra knoppen om detailinformatie op te vragen, … alles wordt geschikt volgens de noodzaak en de vraag van de gebruikers”, gaat De Weerdt verder. “Door eenvoudig op het aanraakscherm te tikken, wordt de opdracht klaar gemeld en verschijnt de volgende opdracht met de hoogste prioriteit. Ook de werktijd wordt meteen geregistreerd. De verwerking van deze registratie wordt in een grafiek op een dashboard direct online getoond. Zo heb je, als management, altijd een overzicht van de performantie en efficiëntie op de werkvloer.”   

POLYCLOSE – STAND 1177

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details