Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Veilig zittend werken

Veilig zittend werken

Werken op kantoor is niet zonder risico’s. Werknemers in de zakelijke dienstverlening kunnen om allerlei redenen ziek worden van hun werk. Deze arbeidsrisico’s kunnen per bedrijf verschillen. Toch zijn er drie arbeidsrisico’s die veel worden genoemd in relatie tot werken op kantoor.

Psychosociale arbeidsbelasting

Bij psychosociale arbeidsbelasting (PSA) kun je onder meer denken aan; seksuele intimidatie, agressie en geweld, pesten en werkdruk.

Beeldschermwerk

Computers zijn een onmisbaar gereedschap voor veel werknemers in de zakelijke dienstverlening. Al dat beeldschermwerk kan leiden tot gezondheidsklachten. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om klachten die worden omschreven als Klachten aan Arm, Nek en Schouder (KANS). Verder kan beeldschermwerk onder meer leiden tot oogklachten bij je werknemers.

Langdurig zitten

Dit arbeidsrisico ligt in feite in het verlengde van het vorige. Beeldschermwerk gaat in veel gevallen namelijk samen met langdurig zitten. Dit is niet zo onschuldig als het lijkt. Het wordt namelijk in verband gebracht met vroegtijdig overlijden en daarom ook wel “het nieuwe roken” genoemd.

De werkgever dient te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Dat begint met het ontwikkelen van een goed arbobeleid en een beschrijving van de risico’s in een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. Vervolgens zal er een Plan van aanpak opgesteld worden wat aangeeft hoe de risico’s aanpakt worden.

De juiste bureaustoel

Alle kwalitatieve bureaustoelen in ons land moeten voldoen aan bepaalde normen, zoals de NPR-norm. Dergelijke normen zijn in het leven geroepen om bepaalde standaarden te kunnen creëren waar fabrikanten zich aan moeten houden. Zo moet een bureaustoel verstelbaar zijn en voorzien zijn van armleggers. Ook moet de zithoogte en rugleuning aangepast kunnen worden. De stoel dient dus optimaal aan te passen zijn aan bijvoorbeeld de lengte van de werknemer. Een niet-geoptimaliseerde bureaustoel veroorzaakt gezondheidsklachten zoals sneller rugpijn, verminderde bloedsomloop maar ook minder energie.

Afwisseling is belangrijk wanneer we zittend werk of beeldschermwerk verrichten. Met behulp van een zit sta bureau kunnen we een aantal keren per dag zitten en staan afwisselen. We kunnen staand actief vergaderen. Er zijn ook al hulpmiddelen om actief te zijn achter uw bureau, zoals de deskbike of bureaufiets.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details