Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Waarom op de bouw afdichten als het prefab kan?
Project ‘Grote Beer’ in de Rotterdamse wijk Oosterflank.

Waarom op de bouw afdichten als het prefab kan?

Een andere benadering

De productie van kunststofschuim afdichtingsproducten vormt al bijna 40 jaar de activiteit van Celdex. Gestart met een specifiek leveringsprogramma voor de dak- en gevelsector heeft het Boxtelse bedrijf zich inmiddels ontwikkeld tot dé afdichtingsspecialist binnen de bouw en industrie. Een status die Celdex mede te danken heeft aan een slimme vertaling van de jarenlange expertise naar innovatieve oplossingen en kwaliteitsproducten. 

Pre-Seal M LF schuimband gemonteerd op een gevelelement.

Met ‘droge’ afdichtingsproducten loopt Celdex al jarenlang voorop binnen de industrialisering van de bouw. “Metalen, betonnen en houten sandwichpanelen en zelfs complete woningen rollen steeds vaker geprefabriceerd uit fabrieken”, vertelt sales manager Claus den ­Dunnen. “Dat vraagt qua afdichtingstechniek om een andere benadering, specifieke oplossingen en producten. Want laten we eerlijk zijn: wat is er nu mooier als je tijdens het monteren van bouwelementen deze ook gelijk afdicht waardoor je de snelheid van prefab bouwen
kunt waarborgen?” 

Afdichtingssysteem

Met Seal4Prefab geeft Celdex daarop hét antwoord. Het afdichtingssysteem is gebaseerd op vier principes: het is voorzien van een luchtdichting aan de binnenzijde, een isolerende middendichting en een slagregendichting aan de buitenzijde. Tegelijk is het product geschikt voor prefabricage.

De Celdex-kwaliteitsborging.

“De productcombinaties die onderdeel zijn van Seal4Prefab zijn geschikt als afdichting van horizontale en verticale aansluitnaden van bouwelementen”, leidt Den Dunnen de voordelen van het systeem in. “Seal4Prefab beschikt over een aantoonbare kwaliteit in duurzaamheid, lucht- en slagregendichtheid. Daarnaast is de verwerking ervan tijdbesparend en heb je minder kans op faalkosten. Omdat de afdichtingsproducten demontabel en herbruikbaar zijn, is Seal4Prefab tevens circulair en remontabel. Verder zorgt het systeem voor de nodige snelheid tijdens de bouw. Monteren en afdichten gaan in één handeling, weer of geen weer.”

Nieuwe schuimband

De nieuwste vinding binnen het Seal4Prefab-gamma betreft de Pre-Seal M LF schuimband. Deze is voorzien van een luchtdicht membraan en een low-friction toplaag aan de bovenzijde. Het product, speciaal ontwikkeld voor steigervrij bouwen met prefabbeton sandwich- en houtskeletbouwelementen, combineert een minimale compressie met een maximale luchtdichtheid binnen een groot voegbereik. Pre-Seal M LF is binnen systeemcombinaties onafhankelijk getest op duurzaamheid, lucht- en slagregendichtheid. 

“Seal4Prefab is inmiddels bij verschillende projecten succesvol toegepast”, vertelt Den Dunnen. “Zoals binnen de in 2024 op te leveren woontoren ‘Grote Beer’ in Rotterdam, een 21 woonlagen tellend gebouw dat met betonnen sandwichelementen wordt gerealiseerd. Na de productie in de fabriek zijn deze elementen voorzien van afdichtingsproducten van Celdex. De luchtdichting en isolatie in de aansluitingen tussen de gevelelementen worden verzorgd door Pre-Seal M LF. Aan de buitenzijde voorkomt EPDM Soft dat er slagregen kan binnendringen. Ter plaatse van de kruisaansluiting tussen vier elementen wordt het kruisvormige knooppunt in het werk dichtgezet met ­Butyltape 70S en EPDM Soft. Hierdoor loopt de lucht- en regendichte aansluiting in alle richtingen door.”  

Oog voor kwaliteit

Celdex vindt de montage en uitvoering van haar producten erg belangrijk. Dit vertaalt zich in een toolboxmeeting die voorafgaat aan de montage in de fabriek en de montage van de bouwelementen op de bouwplaats. 

“Tijdens deze meeting wordt de juiste verwerking van de producten en de controle op kritische punten zorgvuldig door onze specialisten uitgelegd”, zegt Den Dunnen. “Tijdens het project zélf werken we met een kwaliteitsborgingsrapportage. Hierin worden processen nauwgezet geregistreerd, zodat eventuele verbeterpunten -parallel aan de projectrealisatie kunnen worden doorgevoerd.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details