Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Zichtwerk spouwlatten in kalkzandsteen casco’s
Het eerste schoonwerkdetail werd circa 3 jaar geleden toegepast in Benschop.

Zichtwerk spouwlatten in kalkzandsteen casco’s

De montage van volledig beglaasde en afgelakte kozijnen, ramen en achtergeveldeuren met zichtwerk spouwlatten in kalkzandsteen casco’s: dat klinkt als een utopie, maar Van de Vin ramen en kozijnen en Heilijgers Bouw bewijzen dat het kan. Voorwaarde is wel dat de detailleringen kloppen én dat timmerfabriek, bouwbedrijf en afbouwpartijen respectvol samenwerken.

“Zichtwerk spouwlatten worden al lange tijd toegepast in betoncasco’s”, weet Jos van Oorschot, commercieel technisch medewerker bij Van de Vin. “Niet verwonderlijk, want in dergelijke projecten is afwerking door een stukadoor niet of nauwelijks aan de orde. In kalkzandsteencasco’s daarentegen is de komst van een stukadoor eerder regel dan uitzondering. Omdat stukadoors niet de meest schone werkers op de bouw zijn, liggen vervuiling van en beschadigingen aan eindproducten op de loer.”

Heilijgers Bouw liet zich hierdoor echter niet tegenhouden. “Ons doel is om zo kostenefficiënt mogelijk woningen te bouwen”, benadrukt inkoper Gerard van de Bruinhorst. “Om dit mogelijk te maken, zoeken we continu naar optimalisaties in processen, materialen en detailleringen. Door de spouwlatten als schoon werk uit te voeren, besparen we de kosten voor aftimmeringen en schilderwerk. Niet voor niets is de zichtwerk spouwlat onze standaard geworden; ook in kalkzandsteen casco’s.”

Zichtwerk spouwlat in combinatie met een V-top-detail.

Hoogwaardige zichtwerk spouwlat

”Samen met Van de Vin hebben we de mogelijkheden van zichtwerk spouwlatten in kalkzandsteen casco’s besproken”, zegt Van de Bruinhorst.
“Aanvankelijk zochten we naar manieren om de spouwlatten en binnenkant van het glas te beschermen middels latjes, folies en tapes, maar dit bleek niet efficiënt. Daarom hebben we gekozen voor een alternatieve oplossing: niet meer afschermen. Van de Vin én onze afbouwpartners zijn hierin meegegaan.”Heilijgers Bouw schetste de detaillering, terwijl Van de Vin met de materialisatie aan de slag ging. “Dit heeft geleid tot een samengestelde grenen regel die volledig foutvrij is”, aldus Van Oorschot. “Alle noesten en onregelmatigheden zijn verwijderd, met een hoogwaardige zichtwerk spouwlat als resultaat.” 

Van de Bruinhorst: “Om deze spouwlat tijdens het stukadoren niet te bevuilen of beschadigen, werken wij sec nog met vaste afbouwpartners die bekend zijn met en respect hebben voor onze werkwijze. Bovendien kunnen we vertrouwen op Van de Vin, die uitvoerders en stellers adviseert en mogelijke valkuilen inzichtelijk maakt. Dit leidt al geruime tijd tot geen of nauwelijks opleverpunten.”

Massieve zichtwerkregel

De zichtwerk spouwlatten worden toegepast aan de zij- en bovenkant van het kozijn. Voor de bovenkant maakt Heilijgers Bouw bovendien, indien mogelijk, gebruik van het door Van de Vin ontwikkelde V-top-detail. Dit detail vervangt het samengestelde geïsoleerde bovenrek dat normaal gesproken de ruimte tussen de bovenkant van het kozijn en de onderkant van de verdiepingsvloer opvult.

“De V-top is aanzienlijk eenvoudiger om te produceren en daardoor een kostentechnisch gunstige oplossing”, vertelt Van Oorschot. “Bovendien ziet de massieve zichtwerkregel er esthetisch fraaier uit. Om de U-waarde van het kozijn niet negatief te beïnvloeden, kan de V-top samengestelde geïsoleerde bovenrekken tot 20 centimeter hoogte vervangen. Dat maakt de massieve zichtwerkregel een uitstekende keuze voor de meeste woningprojecten.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details