Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Al ruim een kwart eeuw duurzaam op koers
De fabriek van GEALAN in Tanna (Thüringen) (Beeld: Florian Wachter).

Al ruim een kwart eeuw duurzaam op koers

Profielproducent introduceert kaderprofiel waarvan de kern bestaat uit liefst 62% gerecyclede grondstof

Als ontwikkelaar en producent van kunststofprofielen voor ramen en deuren zet GEALAN al meer dan 25 jaar proactief in op duurzaamheid. Als pionier streeft het bedrijf ernaar om een vriendelijk en verantwoord gebruik van grond- en hulpstoffen te combineren met een scherp oog voor het milieu. Een aanpak die allerminst ten koste gaat van de rentabiliteit en ook in de toekomst gehanteerd zal worden. “GEALAN blíjft de aanzet geven tot verdere actie, in alle mogelijke sectoren. Met als doel nóg efficiënter en duurzamer te opereren.”

Duurzaam en tegelijk betaalbaar werken: vooral in de verwerkende industrie wordt het een steeds grotere uitdaging. Bij GEALAN weten ze er alles van. Al meer dan een kwart eeuw gaat de profielproducent efficiënt en verantwoord om met de benodigde hulpbronnen, zoals elektriciteit, water, kunststof en additieven. Daarnaast worden processen, formules en technische uitrusting voortdurend gecontroleerd, herzien en bijgewerkt. Een toekomstgerichte actie die het bedrijf veel middelen bespaart. Belangrijk, zeker in een tijd waarin grondstoffen schaars en energieprijzen hoog zijn. 

Hergebruik van vermalen kunststof profielen.

Verminderde CO2-uitstoot

De gereedschappen en producten van ­GEALAN zijn duurzaam ontworpen, van de eerste schets tot en met het recyclebare eindproduct. Daarmee worden allereerst forse hoeveelheden CO2 bespaard. “In 2021 gebruikten we ongeveer 21.500 ton gerecyclede materialen”, zegt ­systeemadviseur Bas van den Eerenbeemt. “In vergelijking met het gebruik van nieuwe grond- en hulpstoffen resulteerde dat in een CO2-afname van ongeveer 43.000 ton.” 

S 9000 NL recycling

Het assortiment Nederlandse raamsystemen van GEALAN is sinds kort uitgebreid met de S 9000 NL recycling. Deze variant heeft een kaderprofiel waarvan de kern bestaat uit liefst 62% gerecyclede grondstof. “GEALAN hecht grote waarde aan duurzaamheid”, aldus Van den Eerenbeemt. “Daarom gebruiken we gerecyclede materialen voor de productie van onze profielen. We kunnen oude kunststof kozijnen tot wel zeven keer hergebruiken en de kwaliteit van onze kozijnen waarborgen. Je krijgt dus een duurzaam product, waarvoor minder afval, minder nieuw grondstof en minder schadelijke broeikasgassen zijn gebruikt. Omdat we dit profiel in elk kozijn toepassen, wordt ons aanbod van circulaire producten vergroot en onze foodprint heel sterk verbeterd. Concreet verminderen we de CO2-uitstoot met 1.500.000 kilogram per jaar.”

GEALAN S 9000 NL base kozijnkader met gerecyclede kern.

Transportwegen verkorten 

Minder energie en hulpbronnen gebruiken én milieuvriendelijk werken gebeurt bij GEALAN ook op logistiek en transportgebied. Om transportwegen te verkorten en te besparen op energie en grondstoffen neemt het bedrijf onder meer deel aan het gereglementeerde systeem van de EPPA voor de terugname van transportpallets en gebruikt het een intelligent systeem voor routeplanning en -controle. “Ook wordt dankzij nieuwe pan-Europese netwerken en distributiecentra een hogere capaciteitsbenutting bereikt”, zegt Van den Eerenbeemt. “Er zijn dus minder vrachtwagens nodig. Waar mogelijk werken we bovendien samen met regionale expeditiebedrijven om onnodig transport en buitensporige logistieke kosten te voorkomen.”

Gecertificeerde duurzaamheid

Al vanaf 1996 onderwerpt GEALAN haar duurzaamheidsbeleid aan de veeleisende test van het Europese milieubeheersysteem EMAS. Tegelijk is de profielspecialist al lange tijd partner van het grootste Europese recyclinginitiatief VinylPlus®

“We zijn sinds 2019 gecertificeerd volgens de duurzaamheidscriteria van VinylPlus®“, aldus Van den Eerenbeemt. “De certificeringscriteria omvatten bijvoorbeeld de verantwoorde inkoop van grondstoffen en additieven, de bevordering van gesloten materiaalkringlopen, het gebruik van gerecyclede materialen, een duurzame energiestrategie en eisen aan het managementsysteem.”    

Kijk voor meer informatie over het duurzaamheidsbeleid van GEALAN op http://www.GEALAN.de/nl/we-create-the-frame/spot-duurzaamheid/

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details