Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Alle kenmerken van een deur in één oogopslag zichtbaar
Deurvervanging karakteristieke corporatiewoning. (Beeld: Dirk-Jan Poot)

Alle kenmerken van een deur in één oogopslag zichtbaar

Het reduceren van het energieverbruik van bestaande woningen is één van de speerpunten om de doelen van de energietransitie te bereiken. 

“Woningisolatie speelt hierbij een belangrijke rol”, aldus Henk Breel van GND Garantie­deuren, de koepelorganisatie van toonaangevende Nederlandse houtendeurenfabrikanten. In de renovatiemarkt is er nog veel winst te behalen, meent Breel. “In woningen van vóór 2000 werden deuren met een dikte van 38 mm toegepast. In de jaren ‘80 en ‘90 werden deze deuren voorzien van standaard dubbelglas met een hoge U-waarde. Opdrachtgevers zoals woningbouw­verenigingen en Verenigingen van Eigenaren die de schil van de woning laten isoleren, kiezen er nu vaak voor alleen het glas te vervangen of hangen een vergelijkbare 38mm deur terug.”  

Prestatiescherm scan QR-code met isolatiewaarde.

Technisch achterhaald product

Nieuwere woningen, van ná 2000, worden voorzien van deuren met een dikte van 54 mm. Breel: “Eigenlijk moet je bij het isoleren van de buitenschil van bestaande woningen ook de hele deur vervangen. Zo’n dikkere deur kan in het bestaande kozijn worden toegepast en er kan ook dikker glas in worden geplaatst. Zo voorkom je dat je over tien tot vijftien jaar met een technisch achterhaald product zit.”

Aan een deur zelf kun je de eigenschappen niet aflezen. En dus werkte GND aan een klasse-indeling van deuren, gebaseerd op de brandwerendheid, geluid-, rook- en inbraakwerendheid. Hiervoor werd een QR-code ontwikkeld. Door deze te scannen, zie je in één oogopslag alle eigenschappen van de deur.

Traditionele deurvervanging corporatiewoning. (Beeld: Gijs Versteeg Fotografie)

Breel: “Nu hebben we hier ook de isolatiewaarde aan toegevoegd. Zo maken we inzichtelijk wat er in de woning is toegepast en of dit voldoet aan de vooraf gestelde eisen.”

Alle deuren van bij GND aangesloten bedrijven worden voorzien van deze QR-codering. Handig, want tot voor kort moest je deze gegevens specifiek bij de fabrikant opvragen. “De markt heeft nog te weinig aandacht voor dit onderwerp”, constateert Breel. “Voor nieuwbouw moeten deuren wel aan strenge eisen voldoen, maar in de renovatiemarkt is dat niet aan te tonen. Daarom geven wij hier als deurenfabrikanten graag meer duidelijkheid over.”

GND zekerheidslabel met QR-code.

Klein verschil, groot resultaat

Om opdrachtgevers van renovatieprojecten te stimuleren om te kiezen voor een 54mm-deur, voert GND de komende drie jaar breed campagne met de slogan: 54mm-deur: klein verschil, groot resultaat. “Het geeft immers een enorme comfortverhoging en een verlaging van de stookkosten, terwijl de aanschafwaarde slechts tientjes hoger is dan die van een dunnere deur. In 54mm-deuren kan ook een beter isolerend  glaspakket worden gezet, waardoor je een nog hogere isolatiewaarde kunt behalen. Zelfs triple glas behoort tot de mogelijkheden.” 

De campagne is gericht op woningcorporaties, VVE’s, beleggers, adviesbureaus en architecten en zijdelings ook op aannemers en vastgoedonderhoudsbedrijven. Het label waarop de QR-code staat, bevat tevens het productienummer en de naam van de fabrikant. “Ook partijen als de brandweer en andere controlerende instanties hebben hier profijt van.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details