Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Producten

Becker: ‘Vier aandachtspunten van de specialist in besturingen en aandrijvingen’

Solarkit SK460 mit Centronic-Logo kopiëren

17 december 2020 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Centronic Plus

Het Centronic programma van Becker is al zestien jaar op de markt. Het werd destijds gelanceerd met als belangrijkste eigenschappen de nieuwste zendfrequentie 868,3 MHz en een heel eenvoudige instelprocedure. In de loop van de tijd is dit programma uitgebreid met meerdere zenders en sensoren en zijn de motoren voorzien van een aantal extra functies, waaronder hindernisherkenning, omhoogschuifbeveiligingen en doekontlasting. 

Als een verdere ontwikkeling van het Centronic programma heeft Becker Centronic Plus gelanceerd. “Daarmee gaan we onze klanten met plezier verbazen”, aldus accountmanager Guy Scheerlinck van Becker Benelux. “Deze motoren kunnen gewoon in de huidige systemen worden opgenomen en op dezelfde manier met de bestaande zenders en sensoren van het Centronic programma worden geprogrammeerd, zoals installateurs en eindgebruikers dat al jaren gewend zijn.” 

Het bijzondere van de Centronic Plus motoren is volgens Scheerlinck dat ze ook bi-directioneel werken door gebruik te maken van onze nieuwste zenders en MESH-technologie. “Een MESH-netwerk wordt opgebouwd en zorgt voor een doeltreffende werking van alle geïntegreerde motoren én voor statusmelding, zelfs bij grotere draadloze projecten.” 

Het Centronic programma wordt verder uitgebreid met de nieuwste huiscentrale CC41, waardoor toepassingen in huis eenvoudig met onder andere de Becker-app, smartphone, tablet of bedienpaneel van thuis of van elders kunnen worden bediend. Extra daarbij is dat er altijd statusmeldingen beschikbaar zijn. 

Becker Aktor met SMI buismotor. Een externe KNX module is niet nodig.

EnOcean buismotor

De EnOcean technologie is voor veel leveranciers inmiddels de standaard, vooral in het segment van de prefab-huizen. Voor de bediening van rolluiken of jaloezieën werden tot nu meestal klassieke aandrijvingen gebruikt, maar dan is voor elke motor een stroomvoorziening nodig, wat een behoorlijke installatie-inspanning vergt. 

“Becker installeert de EnOcean zend-ontvangstmodule direct in de buismotor, waardoor die nog gemakkelijker gebruikt kan worden”, legt Scheerlinck uit. “Een aparte actuator is overbodig en hoge bekabelingskosten worden vermeden. Het resultaat is maximale flexibiliteit en aanzienlijke tijd- en kostenbesparingen.” 

Deze motoren worden bediend door draad- en batterijloze schakelaars en/of sensoren. De bedienelementen of sensoren verzamelen en bewaren de kleinste hoeveelheden energie uit de omgeving. Deze energie is voldoende om signalen te verzenden en verschillende componenten aan te sturen. 

“De Becker EnOcean-aandrijving is de eerste buismotor die via de OPUS SmartHome Gateway van JÄGER-Direct in de Apple HomeKit kan worden geïntegreerd”, aldus Philippe Goossens, accountmanager voor Nederland van Becker Benelux. “Apple gebruikers kunnen hun rolluik- en zonweringaandrijvingen daardoor eenvoudig in hun HomeKit app integreren. De HomeKit app maakt een intuïtieve en comfortabele programmering en besturing van rolluiken en zonwering mogelijk, bijvoorbeeld middels scenario’s of sensoren.” 

Binnen het OPUS programma biedt JÄGER-Direct een breed scala aan randapparatuur aan voor zonwering en rolluiken, veiligheidsfuncties (rook- en watermelders), lichtregeling (inclusief aanwezigheids- en bewegingsmelders), verwarmingsregeling en buitenhuistoezicht (deur- en raamcontacten). Bovendien kan de OPUS SmartHome Gateway, voorzien van de juiste uitbreidingen, worden geïntegreerd met visualisatie-apps die geschikt zijn voor Android, zoals Mediola of Control4. 

“Met de EnOcean aandrijving bereikt Becker een nieuwe mijlpaal op het gebied van compatibiliteit en moeiteloze integratie”, meent Goossens. “Energie-efficiëntie en flexibiliteit spelen een steeds belangrijkere rol, vooral in grotere gebouwen. We zijn dus des te meer blij dat we deel uitmaken van de duurzame ontwikkeling van EnOcean en dat we deze standaard gezamenlijk verder kunnen ontwikkelen.” 

Centronic Plus motor met afstandsbediening.

Solar set

Becker heeft ook een motoroplossing op zonne-energie in het assortiment. Een Solar set omvat allereerst een gelijkstroom buismotor van 6 of 10 Nm (een motor van 20 Nm volgt medio 2021) voor rolluiken en zonwering. Deze motoren hebben een elektronische eindschakelaar, softstart-softstop-systeem en blokkeerfunctie. De motoren kunnen van afstand worden bestuurd met een Centronic zender, met dezelfde instellingen als andere van afstand bediende buismotoren. De tweede component is een externe accu die met montagehouders in de kast van rolluik of zonwering worden geplaatst. Een zonnepaneel ten slotte, kan op de kast worden geplakt of geschroefd. Optioneel is voor het opladen van de batterij een verlengkabel en een adapter leverbaar. 

KNX/SMI

Voor gebouwautomatisering wordt vaak het KNX bussysteem toegepast. In een KNX-omgeving en grote projecten kan een Standard Motor Interface (SMI) worden geïntegreerd. Dat biedt veel voordelen op het gebied van montage, kabellengtes en bedieningen, omdat KNX statusmeldingen geeft en gemakkelijke bedieningsaanpassingen mogelijk maakt. 

Becker heeft de nieuwe Becker Aktor voor zestien aandrijvingen in zijn assortiment opgenomen die kan worden gebruikt in combinatie met SMI motoren voor rolluiken en zonwering. Deze motoren zijn beschikbaar van 5 tot 120 Nm. “Een externe KNX module is dan niet nodig, want die zit al in de motoren”, aldus Guy Scheerlinck. “De motoren kunnen door de zonweringspecialist gemakkelijk worden afgesteld. De integratie in het systeem wordt door de KNX-integrator verwezenlijkt.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Erwin Krekels

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Profiel netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details