Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Duurzaam en circulair bouwen met kunststof stelkozijnprofielen
Verwerkers kunnen de stelkozijnprofielen eenvoudig zagen, frezen, boren, schroeven en nieten, zonder risico op scheuren. (Beeld: Guillaume Groen)

Duurzaam en circulair bouwen met kunststof stelkozijnprofielen

De eisen rondom duurzaam en energiezuinig bouwen worden steeds verder aangescherpt. Naast een uitgekiende isolatie van daken, vloeren en gevels is het zorgvuldig afdichten van naden en kieren essentieel om een optimale luchtdichting te garanderen. Fabrikant en leverancier RecyStel draagt hieraan zijn steentje bij met een assortiment stelkozijnprofielen voor kunststof, houten en aluminium kozijnen, die tevens excelleren in circulariteit, verwerkbaarheid en stabiliteit. Samen met directeur Theo van Gorkom zetten we de belangrijkste voordelen op een rij.

Vervaardigd uit gerecycled PVC

De RecyStel stelkozijnprofielen bestaan voor meer dan 95% uit gerecyclede materialen, veelal afkomstig uit oude, gedemonteerde
kozijnen, reststukken en zaagafval. 

“Ons ‘donormateriaal’ betreft hoogwaardig PVC, dat volledig vrij is van weekmakers”, vertelt Van Gorkom. “Voor de productie wordt alle PVC in kleine stukjes gebroken en gegranuleerd tot kunststof korrels, die vervolgens worden verwarmd. Hierdoor ontstaat een vloeibare massa die onder hoge druk door onze matrijzen wordt geperst. Dit proces wordt met een mooi woord ook wel extrusie genoemd.” 

In het assortiment van RecyStel vind je een grote variëteit stelkozijnprofielen met een aanzichtbreedte van 18 tot 21 mm, die zowel in losse lengtes als in grote aantallen besteld kunnen worden.

Tijdens het extrusieproces wordt een speciaal gas aan de stelkozijnprofielen toegevoegd, waardoor zij opschuimen. “Het resultaat is een ‘gerecycled geschuimd PVC’ met een uitmuntende thermische isolatie. Met een U-waarde van 0,38 W/m²K zijn onze thermische isolatieprestaties zelfs tot 40% beter dan bij standaard kunststof! Dat maakt onze stelkozijnprofielen ook bij uitstek geschikt voor passiefhuis­constructies, Nul-op-de-Meterwoningen en (B)ENG-projecten.” 

Koudebruggen zijn niet aan de orde, vertelt hij. “Bovendien kan het materiaal wel tien keer gerecycled worden. Dit maakt onze stelkozijnprofielen vele malen duurzamer dan hout.”

Gemakkelijk te zagen, frezen, boren, schroeven en nieten

Doordat de RecyStel stelkozijnprofielen worden opgeschuimd, krijgen zij dezelfde ­eigenschappen als hout, vertelt Van Gorkom. “Verwerkers kunnen de stelkozijnprofielen eenvoudig zagen, frezen, boren, schroeven en nieten, zonder risico op scheuren. Dit maakt de stelkozijnprofielen tevens geschikt voor houtskeletbouwprojecten. Doordat de profielen tot op de honderdste millimeter nauwkeurig geëxtrudeerd worden, zijn er geen variabelen in breedte en dikte. De stelkozijnprofielen kunnen bovendien op exact de juiste lengte worden afgekort.”

Stabiele prestaties 

Het grootste voordeel van kunststof is echter de stabiele kwaliteit. “Kunststof is ongevoelig voor weersinvloeden, neemt geen vocht op, rot of schimmelt niet en ook kromtrekken of torderen (verdraaien) is niet aan de orde. Onze kunststof stelkozijnprofielen hebben hierdoor een aanzienlijk langere levensduur dan hun houten equivalent”, aldus Van Gorkom. “Bovendien behoeven onze stelkozijnprofielen geen schilderwerk en zijn geen beschermende en vochtkerende DPC-folies nodig. Hiermee spelen we volop in op de actuele omstandigheden op de bouw, waarin doorlooptijden flink onder druk staan.”

Uitgebreid aanbod stelkozijnprofielen

In het assortiment van RecyStel vind je een grote variëteit stelkozijnprofielen met een aanzichtbreedte van 18 tot 21 mm, die zowel in losse lengtes als in grote aantallen besteld kunnen worden. De stelkozijnprofielen zijn zowel geschikt voor kunststof, houten als aluminium kozijnen en kunnen zeer eenvoudig en snel gemonteerd worden. 

Dankzij een handelslengte van 6 meter zijn naden in het stelkozijnprofiel ook bij grote kozijnafmetingen niet aan de orde, aldus Van Gorkom. “Stelkozijnen op basis van ­RecyStel stelkozijnprofielen hebben een lange levensduur van zo’n 50 tot 75 jaar, waarna zij volledig en wel tien keer gerecycled kunnen worden. Zónder in te boeten aan de genoemde prestaties! Daarmee zijn onze stelkozijnprofielen een zeer duurzame en milieu­bewuste keuze.”

Recystel is begin 2023 partner geworden van VKG Keurmerk; de branchevereniging voor fabrikanten, leveranciers en verwerkers van kunststof kozijnen. Alle RecyStel stelkozijnprofielen zijn uit voorraad leverbaar via de webshop. Vandaag besteld, is over drie werkdagen al in huis! Benieuwd wat RecyStel voor uw projecten kan betekenen? Of wilt u een monsterstuk ontvangen? Neem dan vrijblijvend contact op via [email protected].   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details