Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Efficiënt en holistisch emissiesin de bouwsector beperken
Schüco ontwikkelt en produceert al jarenlang zeer goed isolerende systemen op basis van het Cradle-2-Cradle-principe. (Beeld: Bart van Hoek)

Efficiënt en holistisch emissiesin de bouwsector beperken

Met één druk op de knop ziet men de CO2-impact van een product

De bouw is een sector waar een grote energie- en materiaalbehoefte heerst en is daardoor voor een groot deel verantwoordelijk voor de mondiale CO2-emissies. Eén van de grote uitdagingen voor deze sector is dan ook om klimaatneutraliteit te realiseren. Zoals in de Green Deal beschreven, moet de CO2-uitstoot ook tijdens bouw, exploitatie en sloop van gebouwen tot 0 terug gebracht worden. Met Carbon Control biedt Schüco nu een modulair gamma aan dat bestaat uit verschillende producten en diensten over de hele levenscyclus van het gebouw – ontwerp, bouw, gebruik, recycle – waarmee de decarbonisatie van ramen, deuren en gevels per project gestuurd kan worden.

De adviseurs van Schüco bezoeken in de ontwerpfase architecten en bespreken de vormgeving en complexiteit van de gebouwschil. (Beeld: Schüco)

“Gelukkig is het inmiddels duidelijk dat zowat iedereen in de bouw op alle mogelijke manieren probeert om de impact op het milieu zo laag mogelijk te krijgen. Bij Schüco zetten we daar al jaren op in. Zo ontwikkelen en produceren we al jarenlang zeer goed isolerende systemen op basis van het Cradle-2-Cradle-principe”, stelt Joep Römgens, head of service, marketing & productmanagement Benelux bij Schüco International KG. “Met Schüco Carbon Control gaan we nog een stap verder en bieden we alle betrokken partijen in het bouwtraject een toolbox, waarmee de implementatie van de klimaatvriendelijke bouwschil eenvoudig gerealiseerd kan worden. Naast de producten en services uit het portfolio van Schüco biedt een team van experts bij elk project ondersteuning aan architecten en verwerkers om de CO2-footprint actief te beperken. In het verleden lieten de bouwpartners dit aspect vaak links liggen, omdat de materie te complex was. Maar met onze ‘menukaart’ maken we alles zo eenvoudig, dat het door iedereen probleemloos toegepast kan worden.”

Dankzij Schüco IoF ID (Internet of Façades), een slimme tag op raam, deur of gevelelement, is alle informatie over het product digitaal toegankelijk.
(Beeld: Frank Peterschröder)

Decarbonanisatie in elke fase

Schüco Carbon Control is onderverdeeld in 4 blokken, elk gericht op één fase in het bouwproces: ontwerp (Design to Decarb), bouw (Build to Decarb), gebruik (Operate to Decarb) en sloop met recycling (Recycle to Decarb). Hoe vroeger in het traject, hoe groter de impact. Daarom is er een belangrijke rol weggelegd voor de adviseurs van Schüco die in de ontwerpfase architecten bezoeken en de vormgeving en complexiteit van de gebouwschil bespreken. Zij praten over de bouwmethode, de keuze, het besparen en het recyclen van materialen. Voor bepaalde projecten worden zelfs bestaande profielen doorontwikkeld om materiaalgebruik en performance (statica) te optimaliseren. Men streeft dan ook in toenemende mate naar certificeringen, waarmee aangetoond kan worden dat het gebouw voldoet aan duurzaamheidscriteria. Tijdens de bouw kunnen verwerkers de CO2-voetafdruk van alle elementen controleren. Uniek is de eigen 3D-berekeningssoftware SchüCal. Deze biedt de juiste tool voor de materiaalkeuze met weergave van de samenstelling en de prijs, maar evenzeer met een continue berekening en visualisatie van de CO2-voetafdruk, en dat met een klik op een knop.

Schüco Carbon Control in onderverdeeld in vier blokken: Design to Decarb (ontwerp), Build to Decarb (bouw), Operate to Decarb (gebruik) en Recycle to Decarb (recycling). (Beeld: Schüco)

“Schüco Carbon Control omvat tevens slimme producten en diensten voor een uiterst efficiënte en CO2-arme exploitatie van gebouwen met het oog op een optimale energiebalans: van een intelligente gebouwsturing en sterk thermisch geïsoleerde gebouwschillen tot de opwekking van energie via geïntegreerde fotovoltaïsche cellen (Schüco BIPV). Dankzij Schüco IoF ID (Internet of Façades), een slimme tag op raam, deur of gevelelement, is alle informatie over het product digitaal toegankelijk en kunnen onderhoud en productupgrades efficiënt gepland en uitgevoerd worden. Dit garandeert een duurzame werking van het gebouw op lange termijn en verlengt bovendien de levensduur van de systemen”, sluit Römgens af. 

“Tot slot is er nog de recycling. Het Cradle to Cradle-concept bepaalt dat alle in het systeem gebruikte materialen aan het einde van hun ­levensduur als nieuwe materialen in de kringloop teruggebracht kunnen worden. Zo voldoen ze aan de eisen van de circulaire economie, die binnen de Europese Green Deal centraal staat voor het bereiken van klimaatneutraliteit. Met meer dan 60 gecertificeerde aluminium systemen is Schüco een pionier in de toepassing van het Cradle to Cradle-principe in de bouwsector en draagt zo bij aan CO2-besparing en grondstofbehoud op lange termijn. Kortom: Schüco Carbon Control stelt investeerders, architecten en verwerkers in staat om de CO2-waarde actief en per project te beheersen en zo actief de weg naar klimaatneutraliteit in de bouw­sector te bewandelen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details