Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Europese normen voor paniekdeurbeslag onder de loep

Europese normen voor paniekdeurbeslag onder de loep

NEN EN 179 en NEN EN 1125 

Als Europees marktleider op het gebied van de ontwikkeling, productie en verkoop van beslagsystemen voor deuren en ramen, hecht HOPPE grote waarde aan een heldere communicatie met haar afnemers. Natuurlijk om nieuwe producten onder de aandacht te brengen, maar ook om te informeren over ontwikkelingen en regelgeving rondom de toepassing van deur- en raambeslag. In deze editie van Profiel trekt Angelo van Aken, projectadviseur Nederland binnen HOPPE Benelux, die lijn namens het Duitse familiebedrijf verder door. Enerzijds door te wijzen op de geldende normen rondom paniekdeurbeslag, anderzijds door de nieuwe eRaamgreep ConnectSense te presenteren. 

Binnen de Europese normen NEN EN 179 (voor nooduitgangssloten) en NEN EN 1125 (voor anti-paniekdeursloten) zijn onder meer de ­eisen geformuleerd die worden gesteld aan de greepafmetingen. Waar in het verleden voor deuren in vlucht- en reddingswegen geen verschil werd gemaakt tussen nooduitgangssloten en anti-paniekdeursloten, maken de genoemde normen na een wijziging in 2008 voortaan wél onderscheid tussen beide slotsoorten. 

“Oorspronkelijk waren alle brandwerende anti-paniekbeslagen met een vierkant van 9 millimeter en een greepvorm waarvan het uiteinde in de richting van het deurblad wijst, toegestaan”, vertelt Van Aken. “Na de aanpassing definiëren de genoemde normen voor beide soorten sloten de eisen en beproevingsmethoden. Daarnaast geven ze concrete aanbevelingen over een correct gebruik ervan.”

Toepassingen

Met een uitgebreid assortiment paniekdeurbeslag zorgt HOPPE altijd voor een hoogwaardige beslagoplossing. Welke oplossing volgens de regelgeving in welke situatie moet worden ingezet, heeft grofweg te maken met het aantal mensen dat zich áchter de deur in kwestie bevindt, zo blijkt. 

“Binnen bijvoorbeeld een kantooromgeving, waarin een gebruiker bekend is met de uitgangen en de weg binnen het gebouw goed kent, kun je volstaan met een kruk aan de binnenzijde. Is er sprake van algemene ruimtes, plekken waar doorgaans grote aantallen mensen aanwezig zijn die geen weet hebben van de inpandige situatie en vluchtroutes, dan moet een anti-paniekbalk
worden aangebracht.” 

Voor beide toepassingsgebieden heeft HOPPE diverse producten beschikbaar die de veiligheid substantieel vergroten. Voor toepassingen volgens NEN EN 179 heeft HOPPE U-vormige grepen met stalen kern, een massieve stift van 9 mm en een vaste/draaibare lagering. “Een voorwaarde voor toepassing van het beslag is wél dat het altijd gezamenlijk met het gekozen slot moet worden getest en gecertificeerd”, aldus Van Aken. “Maar dat zit bij ons wel goed. We beschikken over uiteenlopende certificaten van zowat alle gerenommeerde slotenfabrikanten.”  

Nieuwe vinding houdt raam in het oog 

Tijdens BAU München lanceerde HOPPE de hagelnieuwe eRaamgreep ConnectSense, een noviteit die in een smart home omgeving op betrouwbare wijze inbraakpogingen bij het raam herkent en deze meldt aan de smart home centrale. Ook wordt de stand van de greep (gesloten, gekanteld of geopend) en raamvleugel (gesloten of geopend) herkend en gemeld. Aansluitend kunnen direct afschrikwekkende acties worden geactiveerd. 

“De continue afstemming van greep- en raamvleugelstand maakt een betrouwbare controle van de raamtoestanden in smart home omgevingen mogelijk”, aldus Van Aken. “Zelfs op afstand.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?