Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Het bedrijf wil dagelijks terugkerende taken automatiseren
Karl-Martin Rammo, CEO van Lasita Aken AS.

Het bedrijf wil dagelijks terugkerende taken automatiseren

Baltische raamfabrikant kiest voor end-to-end digitalisering met ERP-software

Lasita Aken AS is één van de meest gerenommeerde fabrikanten van houten ramen in Estland. Deze raamfabrikant maakt al jaren gebruik van 3E-LOOK, het ERP-programma van de Zuid-Duitse softwareleverancier 3E. In dit interview beschrijft CEO Karl-Martin Rammo hoe het bedrijf zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld en welke rol digitalisering vandaag en in de nabije toekomst speelt.

Kunt u kort uw bedrijf introduceren?

“Lasita werd opgericht in 1989 als een joint venture tussen Finnen en Esten. Het is daarmee Estlands oudste industriële fabrikant van houten ramen. Sinds 1998 zijn we gestart met draaikiepramen. Tot op vandaag vormt dit, samen met de productie van hefschuifsystemen, nog steeds onze core business. Ons team telt 75 medewerkers en we focussen voornamelijk op de Baltische Staten en Scandinavië. We willen onze klanten een compleet pakket met toegevoegde waarde bieden, niet enkel een product dat een gat in de muur vult.”

De planning en sturing van de productie zorgen voor een naadloze flow op de werkvloer.

U maakt al heel lang gebruik van de ERP-software 3E-LOOK. Wat heeft u ervan overtuigd dat dit de juiste oplossing voor uw toepassing is?

“Het is inderdaad al een hele tijd geleden dat we het besluit namen om met 3E samen te werken en 3E-LOOK te gebruiken. We werken nog steeds met deze software. Dat is het bewijs dat we toen de juiste beslissing genomen hebben. We waren ervan overtuigd dat we onze bedrijfsprocessen meer moesten koppelen en automatiseren. We hebben op dat moment verschillende mogelijkheden bekeken en met elkaar vergeleken. Van alle oplossingen voldeed 3E-LOOK het beste aan onze eisen. We gebruikten de software immers op dat moment al voor onze orderverwerking. Onze keuze was dus consequent en logisch met het oog op de toekomst.”

Dankzij de geïntegreerde materiaalbeheersfunctie worden betrouwbaarheid en efficiëntie verder geoptimaliseerd.

Even over het thema ‘digitalisering’. Welke processen worden volgens u al voldoende met de ERP afgedekt?

“We hebben in een recordtempo heel wat belangrijke processen gedigitaliseerd, voornamelijk in de productie. De voordelen zijn duidelijk merkbaar. Ook op het vlak van materiaalbeheer hebben we dankzij de stap naar digitalisering grote vooruitgang geboekt. Ik denk dat digitalisering in de huidige wereld een continu proces is. Dit is overigens ook het geval in de branche van de raamproductie. De producten worden continu verder ontwikkeld en dit staat geen moment stil.”

En betreffende papierloze productie? Hoe profiteert uw bedrijf van de informatieterminals op de werkvloer?

“We gebruiken uiteraard geen papier meer. Er zijn echter heel wat voordelen op het vlak van de informatiestroom. Alle stations beschikken over up-to-date gegevens en de hele workflow kan ermee aangestuurd worden. Voor ons is dit een zeer nuttige tool.”

Zijn er nog plannen om andere processen te digitaliseren? Zo ja, welke?

“Dat gaan we sowieso doen. We hebben al veel manuele activiteiten afgeschaft en willen nog een stapje verder gaan om nog meer processen te digitaliseren. Vooral dagelijks terugkerende taken willen we hoe dan ook automatiseren.”

Welke voordelen biedt 3E-LOOK bij de dagelijkse werking van uw bedrijf?

“Het belangrijkste voordeel is de voortdurende digitalisering en het feit dat alle relevante data centraal beheerd worden. Zo besparen we veel tijd en geld. De grafische weergave van informatie in de vorm van dashboards maakt het dagelijkse werk ook veel eenvoudiger.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details