Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Isolatiewaarde van een deur weten? Check het GND-label!

Isolatiewaarde van een deur weten? Check het GND-label!

Als een GND-deur isolatieklasse 1, 2, 3 of 4 heeft, mag u vanaf nu deze deur aanmerken als geïsoleerd. Deze uitspraak heeft het platform KEGO in december 2023 gedaan naar aanleiding van klachten van woningeigenaren. Het meewegen van deze isolatiewaarde heeft een positieve invloed op het af te geven energielabel.

Houten deurenfabrikanten die zijn aangesloten bij GND maken gebruik van een zekerheidslabel dat te vinden is aan de scharnierzijde van de deur. Door de QR-code op het label te scannen kan eenvoudig de isolatieklasse van de deur worden afgelezen. Daarnaast zijn ook alle prestaties op gebied van brand-, rook-, geluid- en inbraakwerendheid te zien. Vanaf nu mag een deur die in isolatieklasse 1 t/m 4 valt, als bewijs voor een geïsoleerde deur meegenomen worden in het opname protocol (BRL 9500).

Wat als de deur niet geïsoleerd is of geen label heeft?

Het advies is om een niet geïsoleerde deur te vervangen door een 54mm-deur uit isolatieklasse 2 of beter. De voordelen zijn evident: deze deuren hebben een hogere isolatiewaarde en verminderen tocht aanzienlijk. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op het energielabel, het is ook goed voor het comfort en de portemonnee. Het vervangen van de deur is relatief eenvoudig en bijna altijd mogelijk in het bestaande houten kozijn.

Zien hoe het werkt? Bekijk de film op https://gnd.nl/thermische-isolatie/

Makkelijk en realistisch

Als EP-adviseur wilt u natuurlijk een zo goed mogelijke basisopname doen, zodat er een realistisch rapport en een juist energielabel uitkomt. Het GND-zekerheidslabel helpt u hierbij. Het is niet alleen eenvoudig voor u, het maakt uw advies ook geloofwaardiger omdat er een concreet bewijs wordt geleverd. Wijs opdrachtgevers ook op de voordelen, zodat zij ook actief gaan vragen om deuren met een zekerheidslabel.

Het GND-zekerheidslabel is in 2016 ingevoerd voor het uitlezen van prestaties op het gebied van brand, rook en inbraak. In 2023 is de GND-isolatieklasse van de deur daaraan toegevoegd. Meer weten over de gehanteerde isolatiewaarden? Bekijk de tabel met uitleg op https://gnd.nl/thermische-isolatie/.

GND is de overkoepelende organisatie van toonaangevende Nederlandse deurenfabrikanten. De aangesloten deurenproducenten maken zich samen sterk voor optimale kwaliteit en prestaties van binnen- en buitendeuren, het bevorderen van het vertrouwen tussen fabrikanten en hun afnemers en maatschappelijke thema’s als veiligheid en duurzaamheid.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details