Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Ramen & Deuren

Met succes geslaagd voor testen volgens ift-norm

STADUR1_Schüco-FrameTec
Deze totaaloplossing voldoet aan de steeds strenger wordende eisen op vlak van thermische isolatie.

Tekst | Johan Debaere

Beeld | Stadur

25 mei 2023 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Totaaloplossing met kaderverbredingen getest op stabiliteit voor verschillende toepassingen

Om iedereen maximale zekerheid op het vlak van stabiliteit te garanderen, zijn bouwelementen met de FrameTec kaderverbredingen van Stadur, de schroeven en bevestigingsbeugels van SFS en de raamprofielen Living 82 van Schüco aan een reeks testen onderworpen. Deze elementen werden met succes getest volgens de ift-norm MO-02/1 2015-06 en de ETB-norm 1985-06. Uit andere testen bleek de uitstekende dichtheid met een luchtdoorlaatbaarheid klasse 4 volgens DIN EN 12207 en een slagregendichtheid klasse A9 volgens DIN EN 12208.

“Hiermee komen we tegemoet aan de vraag van architecten, ingenieurs en bouwbedrijven naar testresultaten van onafhankelijke laboratoria”, zegt John Thume, product manager FrameTec en ProfileTec bij Stadur. “We stellen vast dat de vloerconstructies in gebouwen steeds hoger zijn en dat men daardoor in ruimtes waar de ramen tot op de grond komen ook hogere dorpelprofielen moet monteren. De verbinding van meerdere profielen werkt echter statisch als een scharnier. De Stadurlon FrameTec kaderverbredingen bieden een oplossing. Deze sandwich­elementen worden gekenmerkt door een buigsterkte van meer dan 3,1 Mpa en een uitstekende uittrekwaarde verticaal tot 6310 N en horizontaal tot 2815 N. Dat zorgt voor een nauwkeurige en vlakke aansluiting voor elk profiel. “

Hoog scoren op verschillende vlakken

Uit de testen is tevens gebleken dat de systeemoplossing met FrameTec perfect voldoet aan de huidige en toekomstige eisen op het vlak van thermische isolatie. 

“Luchtdichtheid is cruciaal voor lage energie gebouwen en passiefbouwprojecten, zowel in nieuwbouw als renovatie. Koudebruggen moeten dan ook te allen tijde vermeden worden. Stadur biedt oplossingen, die perfect voldoen aan de steeds strenger wordende eisen op vlak van thermische isolatie, om warmte- en koudebruggen tussen ramen en gebouwschil te voorkomen bij kaderverbredingen, de montage van rolluikkasten en de aansluiting van venstertabletten (FrameTec) en ook bij hefschuifsystemen, hoge ramen en de montage van dorpels (ProfileTec)”, stelt Marc Nickel, sales manager bouw voor Duitsland en de Benelux bij Stadur. 

Het raamprofiel Living 82 van Schüco.

“Beide producten zijn leverbaar in verschillende hoogtes tot 500 mm en in lengtes tot 7000 mm. Naast de uitstekende thermische isolatie bieden deze ontwikkelingen nog heel wat andere voordelen. Zo neemt het materiaal bijna geen water op (< 1,5 %) en is het volledig rotvrij. De panelen zijn ook licht, wat de handling ten goede komt, en ze kunnen een belasting tot meer dan 1000 kg/lm aan. Ze kunnen gemakkelijk bevestigd worden zonder speciaal gereedschap, voorboren of deuvelen.”

Temperatuurbestendig hoogwaardig kunststof

Ook flexibiliteit en ontwerpvrijheid zijn topprioriteit bij FrameTec en ProfileTec sandwichelementen. Daarvoor zorgen de buitenste lagen uit Stadurlon kunststof, 2 mm dik, die in verschillende kleurtinten beschikbaar zijn. Het hoogwaardige kunststof Stadurlon, een ontwikkeling in samenwerking met BASF, wordt geproduceerd in de fabriek van Stadur in Karstädt/Brandenburg, specifiek ingericht voor de extrusie van kunststofpanelen. Deze kunststof kan bij een temperatuur van -20° C tot +120° C gebruikt worden. Tussen de buitenste lagen steekt, naast geëxtrudeerd polystyrolschuim, een speciale laag uit StadurFoam. Deze oplossingen kunnen op aanvraag ook in een andere dikte en met een andere afwerking, bijvoorbeeld met een houtdecor of aluminium, geleverd worden. De StadurFoam-kern kan variabel gepositioneerd worden, waardoor de montage aangepast kan worden voor het vastschroeven van de verschillende types profielsystemen.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Erwin Krekels

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Profiel netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details