Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Softwareleverancier bestaat 40 jaar!
Ron Weener, technisch directeur van Matrix Software.

Softwareleverancier bestaat 40 jaar!

Een terugblik op 40 jaar groei, ontwikkeling en innovatie

Matrix Software, onderdeel van de Civenso Group, is dé specialist in bouwtechnische automatisering. “We leveren software en diensten aan constructeurs, betonfabrieken, staalbouwers en kozijnproducenten”, vertelt algemeen directeur Heico Heuver. “Vanuit onze vestigingen in Nijmegen, Winterswijk, Mechelen (Belgie) en Vilnius (Litouwen) verzorgen 52 ervaren en gedreven medewerkers de ontwikkeling, verkoop, levering en ondersteuning van moderne automatiseringsoplossingen. 40 jaar na onze start beschikken we over circa 1.400 klanten in de Benelux, 9.000 actieve softwarelicenties en 19 krachtige softwarepakketten.” Een terugblik op 40 jaar groei, ontwikkeling en innovatie.

Heico Heuver, CEO van Matrix Software.

Het succesverhaal van Matrix Software start in 1983, als oprichters Ton van Rijswijk en Hans Scholten een interessante kans in de markt zien. “De oprichting loopt synchroon met de opkomst van de personal computer”, vertelt voormalig technisch directeur Ron Weener, die in 1983 als eerste medewerker in dienst kwam. “De gangbare computers bestonden destijds nog uit mainframes en minisystemen, die vanwege hun omvang en prijs voornamelijk in rekencentra werden toegepast. In 1982 echter werd de microcomputer geïntroduceerd, die in plaats van ƒ250.000 ‘nog maar’ ƒ25.000 kostte. Hierdoor werd het commercieel interessant om software te ontwikkelen voor intensieve berekeningen, zoals sterkteberekeningen voor ingenieursbureaus.” De meeste softwarebedrijven voor mainframes en minisystemen besloten om hun pakket te downsizen naar de minicomputer, vertelt hij.  

“Dit zorgde voor beperkingen, omdat elk bedrijf maar één merk computer kon aansturen. In plaats hiervan zijn wij vanaf de tekentafel begonnen. Dit heeft geleid tot een uniform softwareprogramma voor de berekening van krachten en vervormingen in constructies, die door alle toenmalige computermerken werd ondersteund. Hiermee waren wij uniek in de markt. De berekening, die gebaseerd is op wiskundige matrix-berekeningen, was tevens de drijfveer voor onze bedrijfsnaam: Matrix Software.”

Gestage groei

Na de ingenieursbureaus volgen al snel softwareprogramma’s voor staalconstructiebedrijven en de kozijnindustrie”, vertelt Ron. In de jaren daarna groeit Matrix Software gestaag. Zowel in softwarepakketten, doelmarkten als aantal medewerkers. Om al deze medewerkers te huisvesten, is het bedrijf meerdere keren verhuisd. In 1988 naar het Keizer Karelplein in Nijmegen en in 1993 naar het huidige pand aan de Wijchenseweg. Deze verhuizing viel samen met het 10-jarig bestaan van Matrix Software en met het 40-jarig bestaan groeien we binnenkort door naar ons volgende kantoorpand. In 1989 werd het team van Matrix Software versterkt met Heico Heuver.

Management buy-out

Halverwege de jaren ’90 ontstaat een nieuw keerpunt in de markt, als ­Microsoft Windows doorbreekt met Windows 95. “Ruim 10 jaar softwareontwikkeling voor MS-DOS moest in zijn geheel worden omgezet naar software voor het Windowsplatform”, vertelt Ron. “Na enkele proefprojecten kwamen we tot de conclusie dat hier heel wat ontwikkelcapaciteit voor nodig was. Sterker nog: vanwege de grote verschillen in technologische platforms kon van ombouw vrijwel geen sprake zijn. Nieuwe software was noodzakelijk. Als management van de afdeling Bouwkunde wilden Heico en ik hier zo snel mogelijk mee starten, maar helaas kregen we niet de medewerking die we hoopten. De programmeurs van de afdeling Bouwkunde waren namelijk al ingezet op de projecten van een nieuwe en vierde doelgroep: marketing informatiesystemen (CRM). De oprichters wilden zich hierop focussen, wat in 1996 geresulteerd heeft in een management buy-out. Hierdoor kregen we alsnog de vrijheid om onze plannen waar te maken.”

Uitbreiding richting Litouwen

Inmiddels hadden collega-bedrijven hun software voor Windows 95 al gereed. “Gelukkig voor ons was intussen een nieuwe Windows-versie ontwikkeld, die nog vele malen krachtiger was”, vertelt Ron. “Dit gaf ons de kans om volledig op deze nieuwe ontwikkeling te focussen.” Heico: “Het probleem was alleen dat we geen programmeurs meer hadden. En als gevolg van het millenniumprobleem en de euroconversie was het aanbod aan nieuwe programmeurs zeer schaars. Daarom hebben we besloten om uit te wijken naar een lagelonenland. Na grondig onderzoek kwamen we uit in Litouwen. In oktober 1996 werd de greenfield operation Matrix Software Baltic in Vilnius opgericht, vanaf waar de herbouw van onze software heeft plaatsgevonden. Hierdoor konden we het gros van onze klanten aan boord houden!” De softwareontwikkelaars in Nederland kregen intussen een nieuwe taak, vertelt Ron. “Zij mochten in samenwerking met onze klanten de software ontwerpen, die vervolgens in Vilnius werd geprogrammeerd. In 1997 gestart met zeven programmeurs, beschikken we inmiddels over een succesvol en slagvaardig team van 20 programmeurs, analisten en projectleiders. Samen met de 32 medewerkers op onze kantoren in Nijmegen, Winterswijk en Mechelen (verkoop, support, productmanagement en directie) bestaat de Matrix Software groep inmiddels uit 52 medewerkers.”

Acquisitie van bedrijven en activiteiten

“Omdat wij in Vilnius opnieuw vanaf de tekentafel onze software hebben ontwikkeld, met vakbekwame programmeurs, hebben we een hele goede basis gelegd”, benadrukt Ron. “Ook vandaag is dit nog altijd zichtbaar. Onze software is heel professioneel en flexibel, wat ons een groot en trouw klantenbestand heeft opgeleverd.” Naast de organische groei van Matrix Software, is ook gekozen voor groei via bedrijfsovernames. Dit heeft bijvoorbeeld geresulteerd in de overname van Softwarehouse Hilversum (1999), CAE Software (2000), Kooijman kozijnsoftware (2007), Precision Technics (2009) en ATS (2022). Met de overname van iTConcrete in 2017 zette Matrix Software bovendien haar eerste stappen in de betonbranche. En begin oktober 2023 is Techwin in Mechelen overgenomen, waarmee Matrix Software haar klantenkring en geografische positie in België verder wil versterken en uitbouwen. In 2021 is Matrix Software onderdeel geworden van Civenso Group uit Zweden; een groep van internationale softwarebedrijven, gespecialiseerd in software voor het ontwerpen en produceren van bouwconstructies. Sinds dat moment ligt de algemene dagelijkse leiding bij Heico. Ron is inmiddels met pre-pensioen, maar blijft als adviseur betrokken.

Op weg naar cloud based softwareoplossingen

Anno 2023 zet Matrix Software hoog in op cloud based softwareoplossingen. In navolging van de transitie van mainframes en minisystemen naar de minicomputer en van MS-DOS naar Windows, vindt op dit moment namelijk een nieuwe marktwending plaats: van netwerkcomputers naar de cloud. “Als Matrix Software hebben we best vooropgelopen in deze trend”, vertelt Heico. “In 2015 hadden wij al een volledige cloud based webshopomgeving voor kozijnen, waarop we nog steeds voortborduren. Ons doel is om in de komende periode al onze softwareoplossingen naar de cloud te brengen. Niet alleen nationaal, maar ook internationaal.” Onder de vleugels van Heico en gesteund door de internationale softwarebedrijven van de Civenso Group wil Matrix Software namelijk verder uitbreiden in Europa. Ook liggen er mooie kansen in Azië. Wordt ongetwijfeld vervolgd….   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details