Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Een goede stap naar robotica in kozijnproductie
Directeur Thomas Gerdes (r) en procuratiehouder Peter Simon-Höke.

Een goede stap naar robotica in kozijnproductie

Automatisering als antwoord op een tekort aan geschoolde medewerkers

Bij de Duitse kozijnfabrikant Gerdes Fenster und Türen hebben voor de eerste keer robots hun intrede gedaan in de productie. Na een goede maand van installatie, testen en inbedrijfstelling, zijn de robots sinds afgelopen maand april volledig geïntegreerd in het productieproces. Dit heeft het bedrijf een beslissende stap dichter bij haar doel gebracht om in Lengerich een van de modernste raamproductiefaciliteiten van Europa te huisvesten!

Twee robots, van het type HORST van fruitcore robotics.

Hoge investeringen in toekomstgerichte technologieën 

De beslissing om te investeren in automatiseringsoplossingen werd al in de planningsfase van de nieuwe hal genomen. Met de nieuwe hal is de bestaande productie in 2022 uitgebreid met 3.700 m².  “Dit gaf ons de mogelijkheid om niet alleen onze productiecapaciteit en het aantal medewerkers te vergroten, maar ook om onze productietechnologie optimaal te upgraden”, zegt procuratiehouder Peter Simon-Höke. 

Robotica voor het welzijn van werknemers

Samen met moduco GmbH, een specialist voor productiemodules uit Lingen (Duitsland), werden activiteiten in de productie geïdentificeerd waarbij automatisering zinvol zou zijn. Altijd centraal: de medewerkers. 

Overzicht op de nieuwe automatiseringsoplossingen.

Simon-Höke legt uit: “De kunststof profielen waaruit we onze kozijnen op maat vervaardigen, wegen tot 30 kg en worden steeds zwaarder. Ons doel was dan ook om het fysiek zware, ergonomisch ongunstige en eentonig werk te automatiseren ten voordele van onze medewerkers en om ruimte te creëren voor veel­eisend handwerk en vakmanschap.”

Automatisering als antwoord op het tekort aan geschoold personeel

Volgens directeur Thomas Gerdes zijn de robots ook een antwoord op het huidige tekort aan geschoolde arbeidskrachten: “We zijn de afgelopen jaren sterk gegroeid en hebben momenteel 110 medewerkers. Maar ook in ons bedrijf is het gebrek aan geschoolde medewerkers duidelijk merkbaar. De situatie zal de komende jaren alleen maar nijpender worden gezien de demografische veranderingen. Daarom zijn robots – naast maatregelen en investeringen op het gebied van employer branding en recruitment – een belangrijke bouwsteen om ook in de toekomst concurrerend te blijven en verdere groei mogelijk te maken.”

Samenwerking 

Bij de planning en inbedrijfstelling van het robotsysteem werkte het bedrijf samen met moduco. “De randvoorwaarden voor automatisering waren uitdagend”, meldt Stephan Feldker, oprichter en directeur van moduco. En hij legt uit: “Gerdes produceert kozijnen en deuren op maat. Daarom waren flexibele en configureerbare automatiseringsoplossingen nodig. En dat hebben we kunnen realiseren met de systemen van de fabrikanten fruitcore robotics en KUKA.”

Robots in de kozijnproductie

Sinds april is een automatiseringsoplossing op maat bestaande uit gestandaardiseerde modules en drie robots in de productie geïntegreerd: twee industriële robots van het type HORST 600 van fruitcore robotics en een robot van KUKA. 

De robots voeren in wezen de volgende taken uit:

•Het oppakken van profielen uit twee profielbewerkingscentra van Thorwesten;

•Het positioneren en vastschroeven van sluitelementen (zowel ‘normale’ sluitplaten als veiligheidssluitplaten);

•Het inladen van de profielen met gemonteerde sluitelementen in/op de transportkarren (alle vier de delen die samen een vleugel of kozijn vormen, in één compartiment).

Vervolgens worden de volle transportkarren door een medewerker naar één van de drie HVL-freesmachines of naar één van de las­machines of lasstraten gebracht. 

Verdere planning voor toekomstgerichte technologieën

De balans na de eerste paar weken ‘normaal bedrijf’ is constant positief. “Natuurlijk zijn er nog wat kinderziektes op te lossen”, zegt ­Simon-Höke. “Maar zelfs de eerste periode van ‘normaal bedrijf’ geeft aan dat de investeringen hun vruchten hebben afgeworpen en een goede basis vormen voor de komende jaren.”

En hij benadrukt: “De toekomst van onze raamproductie zal ongetwijfeld worden bepaald door de integratie van robots en geautomatiseerde systemen. Daarom blijven we investeren in toekomstgerichte technologieën en automatisering.”

Open dag

Op 4 juni hield Gerdes een open dag in ­Lengerich. Geïnteresseerde bezoekers – en die waren er in grote getalen – namen tussen 11.00 en 18.00 uur zeer actief deel aan de diverse boeiende rondleidingen door de afdelingen waar de moderne raam- en deurproductie plaatsvindt. O.a. Sales en marketing Manager Anthonius Gabeler was de gids, die net als de andere collega’s/gidsen elk uur bezoekers wist te prikkelen en te inspireren met zijn verhalen. Maar dat was niet alles: de bezoekers kregen tevens een nuttig inkijkje in het nieuwe robotsysteem. 

Er was echter nog veel meer: de nieuwe showroom kon worden getoond, er waren daarnaast diverse inbraaktesten en demonstraties. ­Thomas: “De biertuin werd vanzelfsprekend ook goed bezocht. Genoeg lekker eten en drinken. Leuk was het om ook de kinderen van onze collega’s en relaties aan het werk te zien met alle spelletjes die we hadden opgezet: van het springkasteel tot aan het voetbaldarten en natuurlijk het mini-heftruckparcours! We hebben veel jonge nieuwe heftrucktalenten gezien!”

Thomas tot slot: “Het is altijd goed om met je relatienetwerk in gesprek te zijn en vooral ook te vertellen wát je doet én hoe je het doet. Leuk waren de vragen die we kregen en eerlijk is eerlijk: dat leverde óns ook weer wat inspiratie op. Al met al dus een geweldige open dag en wat mij betreft ook zeker voor herhaling vatbaar.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details